Foto: SVT

Delade meningar om delade turer

Uppdaterad
Publicerad

Många hatade de, andra tyckte att arbetstiderna var bra. Nu tas delade turer bort i Norrköping.

Att första arbeta ett skift, sedan vara ledig några timmar, sedan jobba ett skift igen kallas för delade turer. Det har varit vardag för många anställda i Norrköpings kommun.

I juni tog kommunen beslutet och nu i vår kommer de delade turerna att tas bort inom all verksamhet inom vård- och omsorg i Norrköpings kommun.

– Delade turer har visat sig inte vara bra för hälsan. Det är ett stressmoment och man blir väldigt trött av delade turer, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Många av de anställda har sett de delade turerna som en stor börda, men det finns faktiskt de som varit nöjd med arbetstiderna.

– Jag känner att jag får igen de timmarna någonstans i veckan sedan, att jag kan gå hem tidigare, säger undersköterskan Åsa Ählman.

För fackförbundet Kommunal känns borttagandet av delade turer som en seger. Kommunal har länge arbetat för att få bort den sortens arbetstider.

– Våra medlemmar ska ju faktiskt orka jobba tills de är 65, säger Lena Lundqvist, som är sektionsordförande inom Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.