Marie Bäck Jigerström, chef deltidsstationerna i Östra Götaland, berättar om övningarna. Foto: SVT

Deltidsbrandmän från hela länet övar tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandmän från elva av Räddningstjänsten Östra Götalands deltidsstationer har för första gången samlats i Norrköping, för gemensamma övningar.

175 av länets omkring 200 deltidsbrandmän har under en två veckors-period deltagit i de nya gemensamma övningarna. Övningarna utgår från realistiska situationer och tanken är att genom gemensamma övningar få samma instruktörer och specialister och då också få samma kunskaper.

– Förut har varje station övat för sig, på kvällstid efter sina ordinarie arbeten. Nu har vi samlat ihop allihopa så att varje station får öva en hel dag, och det har vi aldrig gjort förut, säger Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna i östra Götaland.

Norrköping

Rekordstort intresse

Nytt är också att de får öva med sin egna utrustning, som de kör med till Norrköping från de olika deltidsstationerna.

– Nu får de använda de sakerna de har hemma, som de använder på riktiga larm, och det är en vinst med det, säger Joakim Ivarsson, utbildare på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Efter sommarens skogbränder har rekordmånga intresseanmälningar för att arbeta som deltidsbrandman kommit in. De nytillkomna behöver grundutbildning först och har inte deltagit denna gången, men behovet lär alltså minst sagt finnas kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet