Undersköterskan Catarina Gustafsson förstår inte varför demensboendet Villa Sjöängen måste stängas. ”För oss fungerar det bra.” Foto: SVT

Demensboenden i markplan stängs – trots att inga krav har ställts

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stora protester i höstas när beskedet kom: Demensboendet Villa Sjöängen och Mathildagården i Norrköping ska stängas. Enligt kommunen har demensboendena så allvarliga brister att man inte har något val. Men SVT Nyheter Östs granskning visar att det inte finns några aktuella myndighetskrav.

På 90-talet var de idealboenden. Både Villa Sjöängen och Mathildagården är demensboenden som ligger i markplan. Dit kommer personer med den allra svåraste formen av demens, de som är utåtagerande och väldigt oroliga. Enligt personalen blir de lugnare när de kommer dit och ett skäl är just att boendet ligger i markplan.

Se hela vår granskning om äldreboenden på vår temasida Det sista hemmet.

Det sista hemmet

”Stora lokalmässiga brister”

Men i höstas kom beskedet: Både Villa Sjöängen och Mathildagården ska stängas.

Enligt kommunen finns det stora lokalmässiga brister på både Villa Sjöängen och Mathildagården. Och inget av boendena uppfyller dagens myndighetskrav, enligt tjänstemännen på vård- och omsorgskontoret.

Därför har man inget annat val än att stänga de båda demensboendena.

Granskning visar: Finns inga krav

Men vår granskning visar att inte finns några aktuella myndighetskrav mot något av demensboendena.

Vi har inte heller inte fått se någon beskrivning av bristerna – trots upprepade frågor till det kommunala fastighetsbolaget och vård- och omsorgskontoret. Det finns inte heller någon sådan beskrivning i beslutsunderlaget som politikerna har fått inför nedläggningsbeslutet.

Bara två dokumenterade brister – från 2015

När vi ber att få dokumentation får vi istället en uppräkning av bristerna nedskrivna i ett mejl från verksamhetschefen på vård- och omsorgskontoret.

Men ingen av de brister hon räknar upp i mejlet finns dokumenterade någon annanstans, förutom två brister:

På Mathildagården hittar vi en notering från en tillsyn av Räddningstjänsten december 2015 om att det saknas en brandtrappa från andra våningen. Men där bor ingen av de äldre, sedan tre år tillbaka. Inga åtgärder har heller vidtagits sedan inspektionen gjordes 2015.

På Villa Sjöängen hittar vi ett hygienprotokoll, även det från december 2015, där en hygiensjuksköterska rekommenderar att man skaffar fler tvättmaskiner till boendet så att man kan tvätta varje persons kläder var för sig. Men det är ingen tvingande rekommendation och ingen har gjort något åt det på över tre år. Det har heller inte gjorts några fler hygienronder på demensboendet.

”Bristerna är inte dokumenterade”

När vi fortsätter att fråga efter dokumentation och protokoll som beskriver de uppräknade bristerna i mejlet får vi till slut ett nytt mejl där det står att det inte finns någon dokumentation:

”De brister som finns är inte dokumenterade i enskilda dokument eller inspektionsprotokoll”, skriver Gunilla Lundberg som är verksamhetschef för vård- och omsorgskontoret.

”Vill arbeta förebyggande”

Men tjänstemän på kontoret tror att man skulle kunna få anmärkningar i framtiden, står det.

”Kommunen vill helst arbeta förebyggande genom att åtgärda eller lämna lokaler innan de blir utdömda”, skriver Gunilla Lundberg.

Ska byggas om till gruppboenden

Hon skriver också att det numera har byggts så många äldreboenden att det inte behövs fler platser. Istället är det nu brist på gruppboenden för funktionsnedsatta. Och planen är därför att bygga om Villa Sjöängen och Mathildagården till LSS-boenden.

SVT Nyheter Öst har pratat med sakkunniga på både Arbetsmiljöverket och Boverket och även personer som är kunniga kring hygienkrav. Och deras bedömning är att man med ganska små åtgärder skulle kunna uppfylla dagens krav, till exempel genom en extra diskho i köket.

I klippet här ovanför kan du se mer om vår granskning av kommunens argument för att stänga demensboendena – och se  hur demensboendet Hattstugan på Gotland lyckas uppfylla kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet