Wiwi Heggblad från Norrköping fortsätter kampen för de demenssjukas rättigheter. På tisdag nästa vecka ordnar hon stormöte i protest mot nedläggningen av demensboendet Villa Sjöängen som ligger i markplan. Foto: SVT

Wiwis kamp för de demenssjuka fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Wiwi Heggblad från Norrköping blev rikskändis när hon kämpade för sin mamma och makes rätt till äldreomsorg. Nu driver hon kampen för demensboenden i markplan och på tisdag ordnar hon ett demonstrationsmöte i Kolmården. Wiwi har på nära håll sett ångesten hos sin man när han försökte ta sig ut från demensavdelningen på andra våningen.

SVT Nyheter Östs granskning visade att var fjärde nytt äldreboende som planeras och byggs helt saknar lägenheter i markplan, trots att de som forskar om demensvård och många som jobbar i vården vittnar om att det blir betydligt svårare – ibland nästan omöjligt – för exempelvis demenssjuka att ta sig ut om man bor en trappa upp.

”Att se den ångesten...”

– Min man hade ju en demenssjukdom och kom in på ett demensboende som låg på andra våningen. Att se den där ångesten... när han försökte ta sig ut. Han rev ner persienner, försökte ta sig ut genom fönster. Han blev ju inlåst där, säger Wiwi Heggblad som bor i Kolmården utanför Norrköping.

Kampen fortsätter

Hon blev rikskändis när hon vårdade både sin mamma och make i hemmet och samtidigt stred för både en plats på äldreboende och dagverksamhet för demenssjuka. Den gången gav kampen utdelning. Hennes mamma fick en plats på ett äldreboenden i grannkommunen och hennes makes dagverksamhet blev kvar.

”Det går inte att bo så”

Den här gången strider hon för demensboendet Villa Sjöängen som ligger i markplan. Även om hennes man nu har gått bort så har hon på nära håll sett betydelsen av att demenssjuka får bo i markplan.

– Om du är vanligt äldre och sitter i rullstol så kan du ju kanske ändå ta dig till trädgården. Det finns ofta stora hissar. Men när inte hjärnan fungerar så går det ju inte att bo så där, en trappa upp, säger Wiwi Heggblad.

Se hela granskningen om äldreboenden på vår temasida.

Idag klockan 17.30-19.30 kan du ställa frågor till två demensexperter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det sista hemmet

Mer i ämnet