Föräldrar och barn demonstrerade under långfredagen mot att Jasminskolan stängts. Foto: Tina EnströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Föräldrar demonstrerade

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och barn demonstrerade under långfredagen mot att Jasminskolan i Norrköping har stängts. ”För barnens bästa borde man ha väntat med att stänga skolan. Vem ska kunna ta över barnen med så kort varsel”, säger Sala Sharif Nasser som har barn på Jasminskolan.

En liten flicka springer med snabba steg genom korridoren i Jasminskolan. När hon kommer in i klassrummet blir hon stående en stund. Tar in rummet. Hennes klassrum. Hon ler stort och pekar mot tavlan. Där har hennes lärare stått.

Så går hon fram till en av bänkarna. Hennes bänk. Och står där allvarlig en stund. För sista gången.

Det är långfredag och klockan närmar sig två på eftermiddagen. Ute i korridoren tjuter en visselpipa. Det är dags att gå nu. Cirka 35 föräldrar och barn har samlats på skolan för att demonstrera mot nedläggningen.

”Varför frågade de inte oss?”

Många är uppgivna och förstår inte varför skolan läggs ner. De känner inte igen sig i den bild som Skolinspektionen ger.

– Som jag ser det är allt bra här. Varför frågade Skolinspektionen inte oss föräldrar vad vi tycker om skolan, säger Abdul Kader.

Han håller sina barn hemma nu och tänker inte skicka dem till Vrinneviskolan, som eleverna nu hänvisas till.

”Jag håller mina barn hemma”

– Jag vill inte ha barnen på en annan skola som jag inte känner till. Dessutom har vi ingen skolskjuts dit, säger han.

Föräldrarna går med plakat längs Södra Promenaden i Norrköping. Vid biblioteket stannar de och flera vill berätta om sin frustration.

– Det är inte rätt att Skolinspektionen beslutar att stänga så snabbt, säger Sala Sharif Nasser och fortsätter:

– Det normala är väl att man informerar de berörda. Man kan väl inte stänga så här plötsligt!

”Jag trodde Sverige var ett demokratiskt land”

Han säger att han flyttade till Sverige för att han trodde att det var ett demokratiskt land där alla människor har samma rättigheter.

– Nu upplever jag att det inte är sant.

Flera föräldrar tycker att det är konstigt att Skolinspektionen inte har intervjuat föräldrar och elever på skolan innan de fattade beslutet. De tycker också att det är konstigt att de inte fick någon information innan det var för sent.

Abdul Raman säger att han är kritisk mot tillvägagångssättet. När man stänger skolan så här snabbt försvinner ju mycket kunskap om eleverna. Personalen på skolan hinner inte föra över informationen till den nya skolan, anser han.

”Varför stänger man skolan så snabbt?”

Om man verkligen tänkte på barnens bästa skulle man inte stänga skolan så snabbt, säger flera av föräldrarna. Nu splittrar man barnen och skapar kris och chock, anser flera föräldrar. På vilket sätt ska det gynna barnen?

Dessutom blir barnen stämplade eftersom man säger att de har gått på en dålig skola, anser flera föräldrar. De påpekar att flera andra skolor har stängts i Norrköping, till exempel Victoriaskolan, men då har processen varit långdragen och man väntar tills terminen är slut och barnen har fått plats på en ny skola. Varför har man inte ens kontaktat föräldrarna, frågar de demonstrerande föräldrarna gång på gång.

”Skolinspektionen har inte lyssnat på oss”

– Dessutom byter man ju bara lokaler. Elever och personal flyttas till Vrinneviskolan. Vad blir skillnaden då? Var det bara lokalerna som var dåliga, säger Yusuf Mohamed Ahmed och tillägger:

– En av bristerna som Skolinspektionen pekar på är att föräldrarna inte har haft tillräckligt stort inflytande på Jasminskolan. Men Skolinspektionen lyssnar ju inte alls på oss!

I veckan stängde Jasminskolan i Norrköping.

Det var Skolinspektionen som fattade beslutet eftersom myndigheten anser att skolan har stora brister.

Rektorn har inte gjort tillräckligt för att se till att skolan blev bättre, enligt Skolinspektionen. Därför stängdes skolan.

Eleverna ska i stället gå på Vrinneviskolan i Norrköping, men SVT Östnytt har tidigare berättat att många elver, kanske så många som hälften, inte kom till den nya skolan.

Skolinspektionen har kritiserat Jasminskolan för att eleverna inte har fått tillräckligt med stöd. Det finns många elever som behöver extra hjälp och det har de inte fått, enligt Skolinspektionen.

Jasminskolan  har en religiös inriktning mot islam och har cirka 100 elever i fritidshem, förskoleklass och årskurserna 1-9. Eleverna kommer från Norrköping och Linköping.

Norrköpings kommun har öppnat en tillfällig skola på Vrinneviskolan för Jasminskolans elever. Kommunens förhoppning är att personalen på Jasminskolan kan följa med eleverna och vara ett stöd för dem.

Läs Skolinspektionens hela beslut här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jasminskolan

Mer i ämnet