Friskola utreds för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid ekobrottsmyndigheten i Linköping har inlett en förundersökning mot den ekonomiska föreningen bakom Jasminskolan i Norrköping.

Det var i mars för ett knappt år sedan som Skolinspektionen drog in tillståndet för den muslimska friskolan i Norrköping. Den ekonomiska föreningen bakom skolan gick därpå i konkurs, med skulder på drygt en halv miljon kronor.

Efter att konkursförvaltaren Bengt Ivarsson granskat föreningens ekonomi och funnit stora brister anmäldes Sommarens ekonomiska förening till åklagarkammaren.

Nu en förundersökning inletts i ärendet. Det bekräftas såväl vid åklagarkammaren som av konkursförvaltaren Bengt Ivarsson.

Vad handlar det om för brott?

– Det vill jag inte gå in på, utan jag har haft synpunkter på bokföringen. Dels på brister i kvalitet, men också att det finns kostnadsposter som jag har ifrågasatt om de hör hemma i skolans verksamhet, säger Bengt Ivarsson.

Som vad då?

– Cigarettinköp kan jag inte säga hör hemma i skolans verksamhet. Det finns ett antal fakturor på reparationer av bilar som kan ifrågasättas och en del andra poster också.

Av förvaltarberättelsen framgår att inköpen av skolmaterial och skolmat till de 100 barnen uppgår till en förhållandevis liten summa.

Dubbla fakturor

Ett antal fakturor har också bokförts två gånger, vilket enligt Ivarsson skulle kunna vara ett sätt att ta ut pengar ur föreningen.

På grund av den bristfälliga bokföringen har det dock inte gått att klarlägga om det skulle röra sig om något medvetet fusk eller olovlig vinstutdelning, menar Ivarsson.

– Jag tror mer att det handlar om okunskap, slarv och brist på kontroll och dokumentation.

Miljoner i bidrag

Nu är det upp till åklagaren att bestämma om åtal kommer att väckas. Östnytt har i dag sökt kammaråklagare Ann-Charlotte Boo, som är den som har hand om ärendet, utan resultat.

Under år 2012 fick Sommarens ekonomiska förening närmare sju miljoner kronor i bidrag för att bedriva skolverksamhet. Fram till stängningen hann föreningen få närmare två miljoner kronor.

Fakta

BAKGRUND

I mars 2013 stängde Jasminskolan i Norrköping.

Det var Skolinspektionen som fattade beslutet eftersom myndigheten ansåg att skolan hade stora brister.

Det fanns många elever som behövde extra hjälp och det hade de inte fått, enligt Skolinspektionen.

Rektorn hade inte gjort tillräckligt för att se till att skolan blev bättre, enligt Skolinspektionen. Därför stängdes skolan.

Eleverna ska i stället gå på Vrinneviskolan i Norrköping, men SVT Östnytt har tidigare berättat att många elever inte kom till den nya skolan.

Jasminskolan hade en religiös inriktning mot islam och hade cirka 100 elever.

Läs Skolinspektionens hela beslut här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.