Stora brister i Jasminskolans redovisning

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av Jasminskolans ekonomi är klar och bokföringen förmedlar en annan känsla än skolverksamhet, menar konkursförvaltaren.

Det var i mars för ett knappt år sedan som tillståndet drogs in för den muslimska friskolan i Norrköping. Den ekonomiska föreningen bakom skolan gick därpå i konkurs, med skulder på drygt en halv miljon kronor.

Konkursförvaltaren Bengt Ivarsson skriver i sin förvaltarberättelse att bokföringen förmedlar en annan känsla än skolverksamhet, med förhållandevis små inköp av skolmaterial och skolmat till de 100 barnen.

Istället finns bland annat oredovisade bilförsäljningar av några av föreningens tio bilar och en stor mängd taxikvitton och parkeringsböter.

Dubbla fakturor

Granskningen har också visat att ett antal fakturor blivit bokförda två gånger. ”Det skulle också kunna vara ett sätt att ta ut pengar privat ur föreningen”, skriver Bengt Ivarsson.

Skatteredovisningar och inbetalningar till skattekontot har inte alls skötts.

”Under perioden förekommer ett flertal skönstaxeringar, sena betalningar och skulder som blivit restförda hos Kronofogdemyndigheten”, skriver Ivarsson.

Miljoner i bidrag

Bokföringen uppges vara så bristfällig att det inte är möjligt att löpande följa föreningens resultat och transaktioner. Därför går det heller inte att klarlägga huruvida det förekommit olovlig vinstutdelning, menar Ivarsson.

Sannolikt uppges bristerna bero på slarv, avsaknad av rutiner, alternativt dåliga rutiner. Orsaken till obeståndet tros vara Skolinspektionens beslut att stänga skolan och de indragna bidragen från kommunen.

Under år 2012 fick föreningen närmare sju miljoner kronor i bidrag för att bedriva skolverksamhet. Fram till stängningen hann föreningen få närmare två miljoner kronor.

I mars 2013 stängde Jasminskolan i Norrköping.

Det var Skolinspektionen som fattade beslutet eftersom myndigheten ansåg att skolan hade stora brister.

Det fanns många elever som behövde extra hjälp och det hade de inte fått, enligt Skolinspektionen.

Rektorn hade inte gjort tillräckligt för att se till att skolan blev bättre, enligt Skolinspektionen. Därför stängdes skolan.

Eleverna ska i stället gå på Vrinneviskolan i Norrköping, men SVT Östnytt har tidigare berättat att många elever inte kom till den nya skolan.

Jasminskolan hade en religiös inriktning mot islam och hade cirka 100 elever.

Läs Skolinspektionens hela beslut här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jasminskolan

Mer i ämnet