Skolinspektionen stänger friskola i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Jasminskolan har tidigare kritiserats hårt, men ändå inte åtgärdat bristerna. Nu mister man rätten att driva skola med omedelbar verkan.

Orsakerna till att skolan förlorar sitt godkännande är enligt Skolinspektionen flera. En allvarlig brist är att skolan inte givit det särskilda stöd till de elever som har behov av det. Jasminskolan har många elever med sådana behov. Och trots det saknas det utredningar som visar vilket stöd eleverna har rätt till och därmed också åtgärdsprogram.

”Allvarliga brister”

Skolinspektionen har också hittat brister i skolans bedömning och betygssättning, trygghet och studiero för eleverna samt i kvalitetsarbetet.

– Alla elever har rätt till god utbildning i en trygg miljö. Särskilt stöd är en viktig del av skolan för elever som behöver det. När en skola inte lyckas rätta till så allvarliga brister som Skolinspektionen nu påpekar, trots lång tid, återkallar vi godkännandet, säger Agneta Sandén, avdelningschef på Skolinspektionen.

Tillfällig skola öppnas

Jasminskolan  har en religiös inriktning mot islam och har cirka 100 elever i fritidshem, förskoleklass och årskurserna 1-9. Eleverna kommer från Norrköping och Linköping.

– Vi uppmanar elever och föräldrar att så snart som möjligt ta kontakt med sin hemkommun för att planera för fortsatt skolgång i andra skolor. Det är viktigt att varje elev så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad, säger Agneta Sandén.

Norrköpings kommun kommer imorgon att öppna en tillfällig skola på Vrinneviskolan för Jasminskolans elever, som inte minst behöver stöd i det svenska språket.

– Många av eleverna har nyligen kommit till Sverige, och vi behöver utreda vilket stöd de behöver. Men så snabbt som möjligt ska vi hitta permanenta lösningar för barnen, säger Olle Johansson (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kommunens förhoppning är att personalen på Jasminskolan kan följa med eleverna och vara ett stöd för dem.

– Det kan vara en trygghet för eleverna att de får fortsätta tillsammans ett tag till, säger Olle Johansson.

Förvånad över beslutet

Olle Johansson konstaterar att de lokala medierna rapporterat en hel del om skolan och dess brister. Ändå förvånas han över Skolinspektionens beslut.

 – Lite förvånad är jag nog. Skolan fick ju en chans att rätta till sina brister, men ägarna har tydligen inte förstått att de borde ta tag i problemen. Man funderar ju nu på hur mycket eleverna inte fått under den tid de gått i skolan.

När Jasminskolans huvudman, Sommarens ekonomiska förening, ansökte om att starta verksamheten sade kommunen nej i sitt yttrande.

– Det var en bristfällig ansökan och det fanns inte behov av ytterligare en friskola, säger Olle Johansson.

Hög personalomsättning

Skolan har haft en hög personalomsättning, men hur hög är inte känt eftersom skolan aldrig lämnat in en korrekt personallista. Också elevomsättningen har varit hög, framgår av Skolinspektionens beslut.
Skolinspektionen inledde en tillsyn av skolan under våren 2012, efter signaler om missförhållanden vid skolan. Ett tillsynsbesök ledde till kritik på en rad punkter, bland annat att rektorn saknade utbildning och kompetens för sitt jobb. Som en följd fungerade inte heller uppföljningar av elevernas resultat eller betygssättningen.
Elever vittnade också om en stökig och otrygg miljö. En ny rektor anställdes men problemen löstes inte. Trots lärarnas påpekanden fick eleverna inte tillräckligt med stöd. Lärare har också vittnat om att mycket tid går åt för att reda ut konflikter mellan eleverna.

Läs Skolinspektionens hela beslut här.

Jasminskolan är den fjärde som stängs med omedelbar verkan. Tidigare har friskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö stängts omedelbart på grund av grava brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jasminskolan

Mer i ämnet