Den förstörda Pjältån – Andra kan också ha gjort utsläpp

Publicerad

Tunnelarbetet i Åby kan vara en orsak till att Pjältån förstörts i Åby utanför Norrköping. Tidigare har man misstänkt att det är utsläpp från Sveprols fabrik som gjort att fisken i ån dött.

Nästan fyra månader efter utsläppen ska nu prover tas på vattnet, för att utreda vem eller vilka som är de skyldiga.

Boende nära den just upprustade järnvägstunneln vid Graversfors, intill ån, vittnar om att det kan ha skett utsläpp från tunnelarbetet, men från Trafikverket så slår man nu ifrån sig det hela och menar att det är ett missförstånd.

Men det är inte nog med det. När vi i dag besökte området mellan järnvägen och ån så upptäckte vi att någon typ av synligt utsläpp eller läckage också har skett.

Tidigare har Sveprol fått skulden för att ån förstörts
Från företagets fabrik släpptes 500 liter frityrolja ut i Pjältån i maj, men kommunen som har tillsynsansvaret har först nu, efter fyra månader, valt att polisanmäla händelsen.

Företaget Sveprol, med huvudkontor i Schwiez som stod för utsläppet slår ifrån sig ansvaret för fiskdöden och menar i en skriftlig kommentar att oljan är ofarlig och att den dessutom bryts ner snabbt. Men lämnsstyrelsen menar att det hela är brottsligt.

Kommunen har ansvaret för tillsynen av miljöfarlig verksamhet. Länstyerelsen ansvarar för tillstånd. Länsstyrelen är kritisk mot kommunen. Kommunen tycker dock att dom har informerat länsstyrelsen. Det enda man med säkerhet vet är att fisken är död

Från Bråviken simmar havsöringarna in i Pjältån norr om Norrköping för att leka, men fisken har den här sommaren försvunnit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer