Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De första resultaten av studien indikerar att ett stort antal patienter behöver stöd under en längre tid. I Region Östergötland är det förmodligen cirka 300 patienter”, säger överläkaren Wolfram Antepohl som är chef för rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus. I videon berättar flera personer på kliniken varför rehabilitering är så viktigt efter covid-19. Foto: Tina Enström, SVT

Överläkaren vädjar till politikerna: ”Tillsätt resurser!”

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som har vårdats på sjukhus för covid-19 kommer att behöva långvarig rehabilitering. Därför vädjar nu överläkaren Wolfram Antepohl vid Linköpings universitetssjukhus till politikerna.
– Vi behöver mer resurser för att kunna ge alla rehabilitering.

Den kallades Pandemi Blå. I Linköping byggde man upp en särskild avdelning där man rehabiliterade patienter efter den akuta vården av covid-19.

– Det vi ser är att många behöver stöd under en längre tid. Ett antal personer kommer förmodligen ha behov av kvalificerade insatser under många månader, kanske till och med år, säger Wolfram Antepohl, överläkare och chef för rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping.

Han vädjar därför till ansvariga politiker att tillsätta resurser så att man kan ge de här personerna rehabilitering efter sjukhusvistelsen. Han påpekar att de tidigare patientgrupperna som behöver rehabilitering finns kvar. Därför behöver man tillsätta nya resurser.

Träningen ger resultat

– Vi vet ännu inte hur omfattande behoven är, men de första resultaten av vår studie indikerar att det rör sig om ett större antal patienter, kanske cirka 300 patienter i Region Östergötland som behöver långsiktiga insatser av något slag efter covid-19.

Samtidigt har vårdpersonalen som jobbar med de här patienterna blivit positivt överraskade, berättar Wolfram Antepohl.

– För många av de patienter som vi har rehabiliterat har det gått relativt bra. Vi har sett att utvecklingen har gått tydligt framåt och att träningen har gett resultat. Många har fortfarande en lång väg att gå, men de flesta patienter som vi har skrivit ut har varit i påtagligt förbättrat skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer