Hör vad kostchefen i Motala kommun, Margaretha af Trolle, säger om kommunens beredskap när det gäller matförsörjningen vid en kris. Foto: SVT// TT/Pontus Lundahl

Kostchefen: ”Vid en kris finns det ingen plan”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har nyligen kartlagt landets kommuner när det gäller matförsörjning vid kriser. I Östergötland är det sex kommuner av 13 som redovisar att de har en plan för livsmedelsförsörjning. Den andelen är ungefär likadan sett till hela landet.

Motala är en av kommunerna som inte har någon beredskapsplan för livsmedel.

– Skulle det hända något stort, att det är ett elavbrott i hela Sverige till exempel, där har vi inga lösningar i dag och det är skrämmande, säger Margaretha af Trolle i Motala.

Stor utmaning

Nu menar kostchefen i Motala att man är på gång med en beredskapsplan.

–  Vi håller faktiskt på att titta på en beredskapsplan för hela kommunen om vad vi ska prioritera först när det gäller exempelvis mat och vatten för bland annat äldreboenden och sjuka. Det är en stor utmaning hur vi ska få tag på livsmedel. Här måste vi ha kontakt med handlare som ICA och Coop, för annars kommer vi aldrig att klara det, säger kostchefen i Motala kommun Margaretha af Trolle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.