Arkivbild. Foto: TT

”Det förekommer att rävar tar katter”

Uppdaterad
Publicerad

Att katter dödas av rävar händer emellanåt, säger Anders Hedström, kvalitetssäkrare av rovdjursspår.

– Det förekommer, men det är svårt att svara på huruvida vanligt det är. Oftast handlar det om att katten har försvunnit och ingen vet vart den tagit vägen, säger Anders Hedström och tillägger att räven brukar ta med sitt byte till en skyddad plats.

Äter smågnagare och as

Rävens föda består främst av smågnagare och as. Ibland kan det gå på större djur, som rådjur, men det handlar oftast om försvagade individer eller djur som har svårt att fly på grund av mycket snö, berättar han.

– Räven äter det han kommer över, den gör ett försök, går det så går det. Räven utsätter sig inte för stora risker, säger Anders Hedström.

Katten flyr inte alltid

När det gäller katter som byte har räven förutsättningar att lyckas om platsen tillåter.

– Är det en öppen stor plats har katten alla förutsättningar att fly, till exempel upp i ett träd. Är det en mindre yta blir det förmodligen en konfrontation, säger Anders Hedström.

Dock är kattens första instinkt inte alltid att fly, vilket kan ligga den i fatet.

– Nästan alla kattdjur gör inte i första hand ett försök till flykt. De kan istället sjunka ihop och trycka sig mot marken, för att inte bli upptäckta. Så kan till exempel lodjur reagera, vilket har hänt när de blivit påkörda, säger Anders Hedström.

”Räven är instinktiv”

Är räven en skicklig jägare med tanke på uttrycket: ”listig som en räv?”

– Räven är instinktiv, den gör vad den kan för att skaffa mat på ett ekonomiskt vis, säger Anders Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.