– Det går ju neråt. När vi startade var det lite trögt. Sedan blommade det upp och fungerade bra och under pandemin dubblade vi nästan försäljningen, säger tårtkreatören Anki Sjögren, i Styrstad utanför Norrköping.
Minska matsvinnet
Hon är också administratör för rekoringens facebookgrupp i Norrköping och Söderköping. Det är via sociala medier kunderna beställer varorna från producenterna. Varorna lämnas sedan ut vid bestämda platser och tidpunkter. Förbeställningarna är ett sätt att minska matsvinnet.
Även andra rekoringar som SVT Nyheter Öst varit i kontakt med beskriver en situation med minskad efterfrågan.
Förändrad produktion
– Mina kunder satsar inte lika mycket på ”sötebrödet” längre. Jag har förändrat lite, har matpajer och pizzabullar till exempel, säger Anki Sjögren.
Hon är delvis beroende av försäljningen via rekoringen. Och så är det även för många andra.
– Många producenter åker runt till olika ringar och levererar.
Vad tror du om framtiden då?
– Många kunder är tacksamma över att kunna köpa direkt från producent. Det gäller kanske framför allt djurhanteringen. Inga transporter och slakteri på gården.
Varför den positiva utvecklingen saktat ner och hur producenterna tacklar ekonomin berättar Anki Sjögren om i videon ovan.