Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för rekoringarna i bland annat Norrköping och Söderköping har minskat. Hör tårtkreatören Anki Sjögren berätta om vad hon tror att orsakerna är. Foto: Carl Larsson/SVT

Intresset för rekoringarna svalnar: ”Man håller i plånboken”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan gick rekoringarna, som är ett sätt att sälja och köpa lokalt producerade livsmedel, som tåget och intresset ökade kraftigt under coronapandemin. I januari 2021 fanns det runt 220 aktiva rekoringar med drygt 800 000 medlemmar i facebookgrupperna. 

Idag har den positiva utvecklingen bromsat in.

– Det går ju neråt. När vi startade var det lite trögt. Sedan blommade det upp och fungerade bra och under pandemin dubblade vi nästan försäljningen, säger tårtkreatören Anki Sjögren, i Styrstad utanför Norrköping.

Minska matsvinnet

Hon är också administratör för rekoringens facebookgrupp i Norrköping och Söderköping. Det är via sociala medier kunderna beställer varorna från producenterna. Varorna lämnas sedan ut vid bestämda platser och tidpunkter. Förbeställningarna är ett sätt att minska matsvinnet.

Även andra rekoringar som SVT Nyheter Öst varit i kontakt med beskriver en situation med minskad efterfrågan.

Förändrad produktion

– Mina kunder satsar inte lika mycket på ”sötebrödet” längre. Jag har förändrat lite, har matpajer och pizzabullar till exempel, säger Anki Sjögren.

Hon är delvis beroende av försäljningen via rekoringen. Och så är det även för många andra.

– Många producenter åker runt till olika ringar och levererar.

Vad tror du om framtiden då?

– Många kunder är tacksamma över att kunna köpa direkt från producent. Det gäller kanske framför allt djurhanteringen. Inga transporter och slakteri på gården.

Varför den positiva utvecklingen saktat ner och hur producenterna tacklar ekonomin berättar Anki Sjögren om i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet