Foto: Axel Brantemo

”Det handlar inte om att överleva, utan om att leva”

Publicerad

Som liten fick Henny Sundqvist flera epilepsi anfall. När hon var sex år gammal fick hon sin cancerdiagnos. En hjärntumör opererades bort och kampen mot cancern började.

–Det var en stor hjärntumör och då min hjärna inte hade växt klart ännu, ger det ju mer bieffekter än i en vuxen hjärna. De visste inte om jag skulle kunna gå eller prata när jag vaknade upp, säger Henny Sundqvist.

Hon hade det jobbigt i skolan och det var svårt att hänga med, berättar hon. Vid 15-årsålder kom tumören tillbaka och situationen i skolan blev ännu värre, berättar Henny.

Linköping
När Henny Sundqvist var 15 år hade hjärntumören kommit tillbaka och hon opererades igen. Foto: privat

– Jag minns att jag var jättetrött och jag gick ju inte fullt ut i skolan, för jag orkade inte. Det var mycket som var kämpigt, säger hon.

Efter nian placerades Henny i specialskola under ett år, då man inte ansåg att man kunde ge henne rätt hjälp i skolan. Idag pluggar hon 100 procent på undersköterskeutbildningen på ett lärlingsgymnasium och hon har siktet inställt på fortsatta studier. Hon ska bli lärare.

”Vill bli den lärare jag drömt om att få ha”

– Jag vill bli den lärare som jag drömt om att få ha när jag gick i skolan, säger Henny och ler.

”Jag vill bli den lärare som jag drömt om att få ha när jag gick i skolan,” säger Henny och ler Foto: Axel Brantemo

Hennes kamp mot cancern har gjort att hon vill visa hela världen att hon klarar mycket. Bergsklättring, cykling genom Sverige är bara några av de saker hon gjort för att bevisa för sig själv och för andra att hon klarar att leva.

– Jag känner att jag vill hinna göra så mycket. Jag vill plugga direkt efter gymnasiet för att hinna med om jag skulle drabbas av sjukdom eller om tumören börjar växa igen, säger Henny och blickar ut genom fönstret.

Idag mår 19-åriga Henny bra, men hon är inte friskförklarad från cancern och hon går på regelbundna kontroller.

Henny har oligodendrogliom grad II

Oligodendrogliom och oligoastrocytom är tumörformer som utgår från stödjevävnadsceller (oligodendrocyter respektive oligodendrocyter i kombination med astrocyter) i hjärnan eller ryggmärgen. Inslaget av oligodendrocyter innebär att tumörerna är något mer långsamväxande och mer känsliga för strålning och cytostatika än tumörer som enbart utgår från astrocyter.

Oligodendrogliom/oligoastrocytom finns i två grader (II-III). Grad II-tumörer växer långsammare och mer välavgränsat än grad III. När behandling kan ges (kirurgi och/eller strålbehandling/cytostatika) inriktas denna på att minska tumörstorleken så mycket som möjligt samt bromsa tillväxten.

Källa: Regionalt cancercentrum väst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet