Barn som överlevt cancer ska kunna få hjälp i Linköping

Publicerad

Under våren 2021 kommer en uppföljningsenhet för barncancer att startas i Sydöstra sjukvårdsregionen. Den kommer att ligga i Linköping. ”Vi behöver se hur de här barnen mår efter att de har behandlats,” säger projektledare Christina Johansson.

Allt fler överlever cancer och behovet av uppföljning och eftervård blir allt större. Många som utsatts för strålbehandling och operationer som barn lider av komplikationer senare i livet.

– Idag överlever 85 procent av de barn som behandlats för cancer och vi behöver inom vården få mer erfarenhet, forska mer på sena komplikationer, efter cancerbehandlingen, säger Christina Johansson.

Hur många personer kan komma att ha nytta av den nya mottagningen?

– När vi tittar på hela regionen, Östergötland, Kalmar och Jönköping är det ungefär 400 personer som vi vet kommer ha nytta av den här enheten, säger Christina Johansson, projektledare för uppföljningsenhet barncancer sydöstra sjukvårdsregionen.

Riktar sig till barn som haft cancer i unga år och unga vuxna

Henny Sundqvist har opererats för hjärntumör två gånger, den ena gången var hon sex år den andra gången var hon femton år. Efter behandlingen har hon drabbats av hjärntrötthet, som är en komplikation efter omfattande operationer i hjärnan.

– När jag fyllde 18 blev jag utslängd från barnkliniken och jag har varit utan hjälp. Jag har en kontakt på rehabcenter, men de kan ju ingenting om cancer, de har inte kunnat hjälpa mig med det jag har behövt, säger Henny Sundqvist.

Mottagningen riktar sig till alla de barn som har haft cancer i unga år och även unga vuxna mellan 18-24 år.

Idag finns uppföljningsmottagningar för barncancer i Lund, Göteborg, Uppsala, Stockholm och Umeå.

Hör mer om uppföljningsenheten i klippet ovan

Barncanceröverlevare i Sverige

11 000 barncanceröverlevare finns i Sverige idag.

I Sverige finns fem uppföljningsmottagningar i Sverige, men endast 14 procent av de vuxna överlevarna har kallats till uppföljning.

70 procent av de barn som får cancer drabbas av sena komplikationer, en tredjedel räknas som allvarliga eller potentiellt livshotande.

källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.