Pestsmittade flodkräftor. Foto: Bertil Magnusson

Det varma vädret – ett hot för kräftorna

Publicerad

På fredag är det kräftfiskepremiär i Vättern och provfisket som görs av länstyrelserna runt sjön indikerar att det är gott om kräftor i år. Men det varma vädret kan göra att kan bli sämre i mindre, grundare sjöar.

De onormalt höga temperaturerna i vattnet i framförallt mindre grunda insjöar kan leda till att kräftorna dör.

– Är det för varmt i några vikar, mellan 24- 25 grader, blir det lite mer stressade. I småsjöar där det inte finns något kallvatten som kan komma till dem kan det vara förödande tillslut, säger fisketillsynsman Michael Bergström.

Allmänheten kan få nöja sig med mindre storlekar

Han har fiskat i två nätter och har än så länge hittat två kräftor med misstänkt pestfläcka. Två fall i den rikliga fångst de har fått in indikerar att det just nu inte är någon större fara med kräftorna, men värmen gör att allmänheten som får fiska från och med fredag klockan 5 kanske får nöja sig med mindre storlekar än normalt. 

Luras in i en andra skalfas

– Sedan majmånad har vi haft det varmt vilket inneburit att kräftorna har gått in i ett tidigare ”skalömsningsläge”. Så de riktigt stora kräftorna, framförallt honor som släppte romen i slutet på juni, kanske är inne och ömsar nu. Så vi får inte dem, säger Michael Bergström.

Kräftorna luras då in en andra skalfas och byter skal i september. Kommer det då ett kallras så fryser de ihjäl.

Provfisket avslutas nästa vecka men först om några månader kommer jämförelsen med tidigare år och med den en tydligare bild över hur kräftorna faktiskt mår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer