Se i klippet hur en digital bikupa fungerar. Foto: TT/Michael Probst/ SVT/ Christian Zetterdahl

Digital bikupa ska lära oss mer om livet hos bina

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Östergötlands första digitala bikupa installerats i trädgården hos Sveriges Biodlares Riksförbund i Skänninge.

Genom att utrusta bikupan med sensorer som skickar data kan vi lära oss mer om hur bina lever inne i kupan.

– Vi vill bidra till forskningen och underlätta skötseln av bin för alla bidodlare. Bland annat kan vi se hur mycket honung som dras in i kupan, säger Mikael Ekström, digitaliseringsrådgivare och biodlare.

Mjölby

– Det är jätteroligt. Om det faller väl ut kan vi kanske i framtiden förse varje distrikt med en digital bikupa. Jag tycker det vore roligt att kunna se skillnaderna över landet, säger Lennart Johansson, utbildningsansvarig vid Sveriges Biodlares Riksförbund.

I trädgården vid kansliet för Sveriges Biodlares Riksförbund i Skänninge är den digitala bikupan placerad. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Digitalt projekt i Göteborg

Mikael Ekström är digitaliseringsrådgivare på företaget Tietoevry, och det var under ett projekt med HSB Living Lab i Göteborg som idén kläcktes.

– Projektet handlar mycket om hållbarhet och HSB ville placera några bikupor vid det digitaliserade huset som är fyllt med teknik. Jag tände direkt på idén då jag själv är biodlare på fritiden, och tänkte att det måste även gå att digitalisera bikuporna, säger Mikael Ekström.

Uppkoppling dygnet

Snart ska ett bisamhälle få flytta in i bikupan som är uppkopplad dygnet runt. Data skickas idag via kabel men i framtiden kan en sändare vara ett alternativ för att tekniken ska vara mer flexibel. Men det finns också frågetecken hur bina påverkas av radiovågor.

– Vi vill prova oss fram och se om de störs av radiokommunikation. Just nu ser vi inte det och på en bikupa som är placerad i Kalmar har vi provat i över ett år – och det bisamhället är väldigt starkt, säger Mikael Ekström.

Idag finns fyra digitaliserade bikupor placerade i Skänninge, Kalmar, Göteborg och Växjö.

Se hur den digitala bikupan fungerar i klippet ovan.

Exempel på direkta nyttoeffekter

– När det är dags för slungning av honung

– Kontroll på temperaturer – både inne och utanför kupan

– Minska vinterförluster av bisamhället

– Bättre koll på utbrott av sjukdomar

– Kan ge tidiga indikationer på svärmning

– Automatisk rapportering vid förflyttning av bikupan

– Långsiktiga trender

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet