Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket Foto: Henrik Montgomery/TT och Naturvårdsverket

Elva miljoner satsas på utrotningshotade bin

Publicerad

Naturvårdsverket ska satsa elva miljoner kronor för att försöka rädda några av Sveriges utrotningshotade vilda bin. Riktade åtgärder ska genomföras i sju län i södra delen av landet. Både Gotland och Östergötland ingår i projektet.

En tredjedel av landets drygt 300 arter av humlor och bin är hotade. De behöver dessutom bli fler, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Eftersom situationen för vilda pollinatörer är så pass allvarlig är jag glad att vi kan rikta pengar till konkreta åtgärder i större skala till platser i landskapet där de gör mest nytta, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Sand och mat

Idag råder det brist på sandiga miljöer där vilda bin kan bygga bon och blommor där de kan finna föda. Mat och boplatser ligger dessutom ofta långt från varandra.

I satsningen ska spridda förekomster av sand och blomrikedom knytas samman till nätverk. Detta för att arterna lättare ska finna mat. Några exempel på konkreta åtgärder är: Skapande av sandblottor, röjning där det är igenväxt, slåtter samt sådd och utplantering av nektar- och pollenrika växter.

I projektet kommer länsstyrelserna samarbeta med kommuner, Svenska kyrkan, Trafikverket, kraftbolag och många andra.

I videon ovan visas en del av de åtgärder länsstyrelsen arbetar med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer