Insatser för bin – Östergötland bland de tio bästa

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökningar som Novus gjort på uppdrag av Naturskyddsföreningen är Östergötland med på topp tio listan när det gäller insatser som görs för att rädda bin.

Med 340 antal rapporterade räddningsinsatser sedan i våras hamnar Östergötland på sjätte plats av landets 21 län. Sett till antal räddningsinsatser per 10 000 invånare hamnar Gotland i topp, med 88 insatser.

Bivänliga planteringar och vildbihotell

Att låta en bit av gräsmattan växa och bli så kallad ängsmark är en av de åtgärder som gjorts. Bivänliga planteringar och vildbihotell är andra insatser som privatpersoner kan göra för att stötta hotade polinatörer.

Vetskapen om bins hotade situation är större och fler insatser görs, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

– Det finns ett stort engagemang runt om i landet efter alla larm om insektsdöd och artutrotning. Många vill bidra till att vända den utvecklingen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

I landet som helhet har över 10 000 räddningsinsatser genomförts för bina. Allra flest insatser gör invånarna i Gnesta, Skinnskatteberg och Norrtälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.