Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen Gotland.. Foto: SVT/Patrik Widegren

Gotland sparar fler gräsytor för blommornas skull

Uppdaterad
Publicerad

I samband med skötsel av grönytor så har Region Gotland har i år sett till att spara fler blommor. Detta är något som gynnar den biologiska mångfalden och alla de pollinatörer som behöver blommorna.

– Regionen har alltså sparat på flera ställen där man ser att det kommer många blommor. Detta är något som flera kommuner gör. I Östergötland till exempel har man på flera håll låtit grönytorna växa upp, säger Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen Gotland, som ser positivt på utvecklingen.

– Det är till nytta för vildbin, fjärilar och alla pollinatörer. Men det är faktiskt också en ekonomisk fråga – man kan tjäna pengar på att gynna ekologisk mångfald, säger Annika.

biologisk mångfald

”Vackert med mycket blommor”

Hon märker av ett ökat intresse för att bevara blommor och växter som gör att bin och andra insekter kan överleva.

– Det är ett jättegensvar i hela samhället just nu. Många kommuner har insett att det här är viktigt att värna om. Det är också ganska enkelt, och många människor gillar ju när det blir vackert med mycket blommor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet