Trafikverkets projektledare Bob Kolmodin och Ann-Louise Almgren, Johnny Pettersson, platschef Nybergs Entreprenad, maskinförarna Roger Stenström och Peter Gardell. Foto: Anna Lind Lewin

Trafikverket på Gotland prisas av biodlare

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket på Gotland får pris som årets pollinatör av Svenska Bin, en plattform för svenska bioldare. Anledningen är att de främjar rödlistade biarter.

Trafikverket får priset för att de främjar rödlistade biarter så som svartpälsbi och thomsonkägelbi. De är sparsamma med att slå gräs och växlighet i vägrenarna och gör artinventeringar inför vägprojekt.

Motiveringen lyder: ”För en medveten slåtter som gynnar unik, blommande flora och ger livsutrymme för bina. Det är första gången som Svenska Bin delar ut utmärkelsen som man hoppas ska inspirera fler regioner att tänka på vikten av biologisk mångfald och pollinering.”

biologisk mångfald

– Vi är stolta över utmärkelsen. Här på Gotland är vi extra sparsamma med att slå vägrenarna och tar bara väldigt lite vid utfarterna, säger Bob Kolmodin, projektledare Trafikverket södra Gotland, i ett pressmeddelande.

Började i slutet av sjuttiotalet

Arbetet med att skapa större artrikedom började redan i slutet av sjuttiotalet.

– Då var det två gotländska vägmästare som började testa att spara blommor på vissa sträckor. Vägmästarnas kunskaper ligger till grund för de skötselråd vi följer än idag, säger Ann-Louise Almgren, projektledare på Trafikverket norra Gotland.

– Om vi inte slår alls kan det bli enbart hundkex och gräs utmed vägarna, vilket kan kväva all annan flora, säger Ann-Louise Almgren på Trafikverket. Foto: Anna Lind Lewin

Gräset i vägrenen slås oftast bara med en slåtterbredd, till skillnad från fastlandet där man slår två. Men Trafikverket får både beröm och kritik och arbetar med att förbättra slåttern ytterligare.

– Många utgår ifrån att det är bäst för naturen att bara lämna allt som växer. Men faktum är att en hel del arter behöver kultiveras och mår bra av att vi slår och skär i vägrenarna, säger Bob Kolmodin.

LÄS MER: Hon räddar skatter vid landets vägkanter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet