Lantbrukaren Louise Lidebjer. Foto: Michael Probst/AP och SVT

Blommor och bin livsviktiga för livsmedlen

Uppdaterad
Publicerad

En rik biologisk mångfald i jordbrukslandskapet är viktigt för de arter av växter, insekter och fåglar som lever där. Den är dessutom nödvändig för livsmedelsproduktionen. Länsstyrelsen i Östergötland bjöd under tisdagen in till en inspirationsdag för att öka intresset hos lantbrukarna.

– Syftet med dagen är att lyfta upp allt det som lantbrukarna kan göra inom ramen för miljömålet ”Ett rikt odlingslandskap”, säger Anders Eliasson, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen.

Många av de grödor som odlas är beroende av att pollineras av insekter – annars blir det ingen mat. Lantbrukaren Louise Lidebjer och hennes make skaffade en gård för två år sedan.

biologisk mångfald

– Nu har vi lite planer på att anlägga en våtmark på vår gård. Som lantbrukare i framtiden är det här (biologisk mångfald, reds anm) en viktig aspekt att ta med när man planerar.

Att skaffa honungsbin kan vara ett sätt att öka den biologiska mångfalden.

Fler tips om vad lantbrukare kan göra ges i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet