Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Distansundervisning – så agerar skolorna i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 november beslutade regeringen att det möjligt för huvudmannen att besluta om delvis fjärr- och distansundervisning som åtgärd för att minska trängsel i skolornas lokaler. SVT Nyheter Öst har ring till samtliga kommuner i Östergötland för att kolla i vilken omfattning distansundervisning genomförs.

Så ser det ut i din kommun:

Vadstena kommun

Högstadium – Ingen form av distansundervisning

– Vi har tekniska förutsättningar för att genomföra distansundervisning. Men i dagsläget har vi närundervisning, säger Johan Wernström, bildningschef Vadstena kommun.

Åtvidabergs kommun

Högstadium och gymnasium – Ingen förändring i nuläget.

Gymnasiet är rymligt vi har gott om lokaler och möjlighet att sprida ut elever och personal, säger Karl-Johan Sjödin, skolchef Åtvidaberg.

På högstadiet har man infört enstaka undantag. Vid symptom eller personer som är i riskgrupp har möjlighet att följa undervisningen på distans.

Mjölby kommun

Högstadium – Inga förändringar i nuläget Gymnasiet – delvis undervisning på distans

– Grunden är att eleverna är på plats. Lärare som är förkylda undervisar hemmifrån. Några elever är har grund av särskilda omständigheter speciella scheman.

– Vi funderar över vissa klasser, ämnen att eventuellt gå över till distans delvis. Men inte helt och hållet, säger Christina Loman, verksamhetschef Gymnasieskola och vuxenutbildning på Mjölby kommun.

Söderköpings kommun

Här har de ingen distansundervisning, eller sådana planer, just nu.

– Men det kan förändras redan i morgon. Vi följer utvecklingen, säger barn- och utbildningschef Anders Palmgren.

I Söderköping delar gymnasiet lokaler med vuxenutbildningen och de senare har distansundervisning.

– Vi har det därför lite glesare i lokalerna. Vi har inte heller någon stor frånvaro hos personalen.

I kommunen har de cirka 200 elever inom gymnasieskolan.

Ödeshögs kommun

Högstadium – Ingen distansundervisning

– Nej vi har inte behövt ta till det i nuläget. Men vi är förberedda och har tekniken och kan genomföra distansundervisning om behov uppstår, säger Lotta Gemfors, bildningschef Ödeshögs kommun.

Kinda kommun

Högstadium – Ingen distansundervisning

– Vi har inte hamnat i en situation där vi har behövt det, vilket vi är tacksamma för, säger Eva Holm, barn- och utbildningschef Kinda kommun.

Norrköpings kommun

– Vi har inga generella lösningar för distansundervisning. Om en rektor uttrycker behov får vi göra en riskbedömning för att få ett beslutsunderlag om till exempel vilka elevgrupper det handlar om. Det viktigaste är att klara kunskapsuppdraget. Det skulle till exempel kunna handla om ett program på en skola, medan de andra programmen inte berörs, säger utbildningsdirektör Sofie Linden.

Enligt henne vill en majoritet av eleverna vara i skolan och bland lärarna finns lite olika åsikter gällande distansundervisning. Hon har heller inga indikationer på att det skulle råda stor personalfrånvaro.

Kommunen har en löpande dialog med rektorer och facken för att känna av läget dessutom har de en dialog med fastighetsförsörjningen om det skulle behövas nya lokaler för någon utbildning.

Boxholm kommun

Högstadium – Ingen distansundervisning

– Vi rullar på som vanligt. Vi har haft personal som har undervisat på distans, eftersom de varit i riskgrupp. Men nu är alla tillbaka. Vi har tagit bort personalens planeringstiden på skolan, för att minimera vuxenkontakt. De får planera hemma istället, säger Conny Oskarsson, rektor och skolchef i Boxholms kommun.

Ydre kommun

Högstadium – Ingen distansundervisning i nuläget

– Vi har förberett och har tekniken för att genomföra distansundervisning. Men i dagsläget finns inga planer på distansundervisning, säger Lotta Engdahl, barn- och utbildningschef i Ydre kommun.

Motala kommun

Högstadium och gymnasium – Ingen distansundervisning i nuläget

– Vi förbereder för möjligheten att distansundervisa. Men det är närundervisning som gäller så långt som möjligt. Vi satsar på att glesa ut och hålla avstånd i våra lokaler, säger Per-Arne Sterner, chef för Bildningsförvaltningen i Motala.

Linköpings kommun

Bildningsnämnden i Linköpings kommun kommer att fatta ett beslut den 24 november om att de kommunala gymnasieskolorna kommer att använda sig av delvis fjärr- och distansundervisning.

Valdemarsvik

Högstadium – Ingen form av distansundervisning

”Vi är väl förberedda för distansundervisning, men har idag inget behov av det då vår närvaro bland eleverna är bättre än en normal november”, skriver rektor Anders Kempe i ett mejl.

Finspångs kommun

Högstadium – Har distansundervisning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.