Sjukdomen sprids via matrester och nu uppmanas allmänheten att inte slänga matrester så grisar och vildsvin kommer åt dem.
– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar utan också slå hårt mot svensk ekonomi, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Ofarligt för människor
För människor är afrikansk svinpest inte farlig, men genom att slänga charkvaror som till exempel korv och skinka på platser där grisar och vildsvin kan komma åt dem, blir den farlig för djuren. Anledningen är att torkad skinka och kallrökta korvar inte upphettas tillräckligt mycket för att viruset ska försvinna.
– Om afrikansk svinpest sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen skulle det ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet. Ett positivt fall skulle nämligen kunna begränsa vår export starkt, säger Maria Cedersmyg.
Spridd till Europa
Från att smittan tidigare inte ha funnits i Europa, har man nu kunnat se afrikansk svinpest i Tjeckien, Polen, Ungern, Ryssland och Baltikum.
– Tillsammans kan vi nå ut till de personer som löper störst risk att ta med afrikansk svinpest till Sverige från andra länder. Det rör sig om resenärer som av olika anledningar rör sig mellan Sverige och länder som har smittan, säger Maria Cedersmyg.