Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Staaf, kommissarie vid grova brott i Norrköping, berättar vilka åtgärder han önskar att se i samhället för att förhindra exempelvis fritagningar. Foto: Edina Foric/SVT och Tobias Holmqvist/SVT

Dömd man fortfarande på fri fot – ett år efter fritagningen vid Vrinnevisjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den dömde mannen som fritogs i samband med ett sjukhusbesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping den 8 februari 2023 är fortfarande på fri fot.

– Vi försöker hitta internen som rymde från plasten och personerna som fritog, säger Jan Staaf, kommissarie vid polisens avdelning för grova brott.

Det finns fortfarande ingen misstänkt i ärendet.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

– Vår förhoppning är att vi i nära framtid ska frihetsberöva och få dem prövade i domstol, säger Jan Staaf.

Den fritagne satt häktad i Norrköping i väntan på anstaltsplacering efter att ha dömts till tio års fängelse för mordförsök i Bunkeflostrand i Skåne i början av 2022.

”Väldigt grovt brott”

Jan Staaf lyfter den oro som finns vid en fritagning. Förutom att personalen blev hotade med vapen så blir även allmänheten drabbade.

– Allmänheten utsätts för brott när flyktbilen väldigt snabbt transporterar flyktingen från platsen. Det är ett väldigt grovt brott som polisen verkligen vill lösa, säger han.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är den fritagna 20-åringen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Mer i ämnet