Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Johansson, transportsäkerhetschef på Kriminalvårdens nationella transportenhet, berätta vilka åtgärder man har tagit till efter fritagningarna. Foto: Edina Foric/SVT

Efter fritagningarna: Så har Kriminalvården stärkt säkerheten vid transporter

Uppdaterad
Publicerad

Fler transporter med poliseskort och omärkta bilar. Det är några av åtgärderna som Kriminalvården vidtagit efter att ha drabbats av två väpnade fritagningar i samband med transporter av intagna förra året.

– Tonvikten har lagts på hur vi planerar och hur vi förbereder oss inför transporter, säger Mattias Johansson, transportsäkerhetschef på Kriminalvården.

Den första fritagningen förra året inträffade utanför Vrinnevisjukhuset i Norrköping den 8 februari. Den fritagne mannen i 20-årsåldern är sedan tidigare dömd till tio års fängelse för ett mordförsök i Skåne. Han fritogs i samband med ett sjukhusbesök av två beväpnade män. Mannen är fortfarande internationellt efterlyst.

Två månader senare, den 13 april, sker ännu ett beväpnad fritagning, men nu i Södertälje. Den fritagne var då 17 år. Detta skedde i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje. Efter nio dagar kunde han gripas i Strängnäs.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Samarbete utomlands

Efter dessa uppmärksammade händelser fick Kriminalvården ett regeringsuppdrag att stärka transportsäkerheten. I oktober lämnade man in slutrapporten till Justitiedepartementet.

– Det är ett omfattande åtgärdsarbete som har och kommer att fortsätta, säger Mattias Johansson.

Under våren kommer man att fortsätta arbeta med säkerheten vid transporter, bland annat genom att samarbeta med andra länder.

I videoklippet längst upp hör du transportsäkerhetschefen, berätta vilka nya utmaningar som de har behövt handskas med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Fritagningen vid Vrinnevissjukhuset. Se mer i klippet. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Mer i ämnet