Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Ekstrand, avdelningschef på Kriminalvårdaren, förklara vad som gäller för polismördaren Tony Byström som nu blir villkorligt frigiven efter 23 år i fängelse Foto: SVT/TT

Dömdes för polismorden i Malexander – nu släpps Tony Byström

Uppdaterad
Publicerad

Efter 23 år i fängelse blir i dag – den 2 september – polismördaren Tony Byström, före detta Olsson, villkorligt frigiven.

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts polismännen Olle Borén och Robert Karlström till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Polismorden i Malexander

Den 7 juni 2000 dömdes mördarna till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt, men har sedan fått sina livstidsstraff tidsbestämda.

Kommer övervakas av frivården

Tony Byström har nu avtjänat två tredjedelar av sitt tidsbestämda straff på 35 år, därför blir han villkorligt frigiven.

– När man blir villkorligt frigiven tas övervakningen över av frivården och då är det en viss mån av kontroll och stöd beroende på vad klienten behöver, säger Emma Ekstrand, avdelningschef för verksamhetsinnehåll på Kriminalvården.

Helt fri om 4 259 dagar

Det finns också ett skötsamhetskrav.

– Följer man inte det här så kan det bli olika åtgärder beroende på hur allvarlig denna misskötsamhet är, säger Emma Ekstrand.

Man är villkorligt frigiven till den dag då straffet är till fullo verkställt, vilket i Tony Byströms fall är om 4 259 dagar, det vill säga den 1 maj 2035. Först då är han helt fri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av Malexandermorden på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet