Bild från när de tre IS-kvinnorna och deras sex barn anlände till Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Domstolen: IS-kvinnans barn tvångsomhändertas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra barn till den återvändande IS-kvinnan från Norrköping omhändertas enligt LVU – det beslutade förvaltningsrätten i Linköping och godkänner alltså socialnämnden i Norrköpings kommuns ansökan.

Det var i september tidigare i år som flera IS-kvinnor landade i Sverige efter att ha utvisats från Syrien. En av kvinnorna har koppling till Norrköping och hennes barn omhändertogs direkt vid av socialtjänsten i Norrköpings kommun vid ankomsten till Sverige.

Brast i sin omsorg

Förvaltningsrätten har nu beslutat att kvinnans fyra barn ska tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU. Förvaltningsrätten anser att IS-kvinnan allvarligt brustit i omsorgen om sina barn då hon inte haft förmågan att kunna skydda dem från en miljö som präglas av krig, våld och radikalisering.

Kvinnan reste till Syrien 2015 med två små barn och på plats i Syrien fick hon ytterligare två barn. Barnens far har troligen avlidit i Syrien.

Is-kvinnan har sedan tidigare delgivits misstanke för krigsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.