Lisa Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern, är besviken på beslutet. Foto: SVT// TT/Johan Nilsson

Domstolen: Ja till utökade skjutningar i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom Mark- och miljödomstolens yttrande i målet som handlar om Försvarsmaktens kritiserade flygskjutövningar i dricksvattentäkten Vättern.

Domstolen anser att regeringen ska avslå de överklaganden som finns och föreslår ett antal ändringar i det beslut som tidigare fattats av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Bland annat föreslår man att tillståndstiden ska gälla i tio år efter regeringens beslut och att tillståndet ska avse 50 kalenderdagar per år.

Domstolen skriver:

”Under dessa dagar får övningarna i flygvarven pågå högst fyra timmar per dag. Vid helikopterövningar och beredskapsövningar får verksamheten pågå under längre tid än fyra timmar.”

Man skriver också att:

”Övningsuppehåll ska gälla från och med den 1 april till och med den 15 september samt från och med den 23 december till och med den 6 januari för allt flyg och all skjutning inklusive beredskapsövningar.”

Domstolen vill också att regeringen ska besluta att Försvarsmakten årligen ska sanera målområdet och att de åtgärder man gör löpande ska redovisas för Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Beslut möts av hård kritik

Lisa Lennartsson, ordförande i föreningen Aktion Rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent och vill förhindra Försvarets flygskjutningar. Hon är besviken över beslutet.

– Ja, vi tycker att det här är ett hån mot Natura 2000-regler och vattendirektivet. Vi tycker inte att det finns fog att ge tillstånd till det här, säger hon.

Hör en längre kommentar från Lisa Lennartsson i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer