Foto: arkiv: JACK MIKRUT /TT

Östgötar är sämst på att donera organ

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort behov av organdonatorer. Men intresset är minst sagt svalt i Östergötland.

Endast två donatorer lyckades man få fram under 2016.

Behovet av organ för transplantation är stort. På väntelistan den 1 januari 2017 fanns ett behov av 827 organ i Sverige. Mestadels är det en ny njure som efterfrågas av patienterna.

Men det är svårt att finna organdonatorer och det skiljer sig det stort i landet var man kan hitta dem.

I den Sydöstra donationsregionen, där Kalmar och Jönköping ingår tillsammans med Östergötland, har man endast lyckats få fram totalt nio faktiska organdonatorer. Det är sämst i landet om man tittar på uppdelade sjukvårdsregioner från Socialstyrelsens årliga rapport.

Bästa regionområde är Uppsala – Örebro som har fått fram 46 donatorer.

Rapporten är en årlig lägesbeskrivning över antalet avlidna organdonatorer samt vävnadsdonation och organdonation från levande donatorer.

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen består av ett samarbete kring högspecialiserad sjukvård mellan landstinget i Kalmar, Region Jönköping och Region Östergötland. Cirka en miljon invånare bor i detta område. Majoriteten av den högspecialiserade sjukvården utförs på Universitetssjukhuset i Linköping.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.