Foto: SVT

Drottningen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Elva år efter att ha invigt Sveriges första Barnahus i Linköping så var Drottning Silvia idag tillbaka. Den här gången för att inspirera och främja inrättandet av Barnahus och liknande center i fler Europeiska länder.

Syftet med Barnahus är att i en trygg och barnvänlig miljö låta barn som misstänks vara utsatta för övergrepp vara i centrum för utredningsprocessen. Barnet ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och inte behöva upprepa sin historia för flera personer.

Barnet i centrum

–Ett barn ska bara behöva berätta sin historia en gång, och till någon som är tränad i att prata med barn. I en miljö som är passande och inte orsakar ytterligare trauma, sade Drottning Silvia i sitt tal.

Sedan starten i Linköping har omkring 35 Barnahus etablerats runt om i Sverige, och man ser att behovet är stort.

Ser stora behov

–Det är enormt, det är verkligen enormt. Ett av fem barn berörs av sexuella övergrepp, och om man tar med hela gruppen barn som är utsatta för våld så blir det många gånger fler än så, säger Turid Heiberg, Senior Adviser & Head of the Unit for Children at Risk.

Drottning Silvia har spelat en viktig roll för uppstarten av Barnahus i Sverige. World Childhood Foundation, som Drottningen grundat, bidrog till att Barnahus Linköping kom till och fortsätter att stödja etablerandet av Barnahus världen runt.

Uppskattar engagemanget

–Det är en ära att hon kommer hit och att hon engagerar sig i de här frågorna, säger Anna Pettersson, socionom och samordnare på Barnahus Linköping. 

Mötet i Linköping organiserades av Östersjörådet och dess partnerorganisationer. Representanter från nära 30 länder deltog på måndagen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer