• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Illustration av berg- och dalbanan Wildfire på djurkparken Kolmården. Foto: Kolmården

Dryga böter hotar Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark startade bygget av den nya berg- och dalbanan Wildfire utan tillstånd. Nu har Norrköpings kommun dömt ut en sanktionsavgift på 888.000 kronor om de inte återställer platsen – men djurparken avbryter inte arbetet.

Djurparken presenterade planerna på den nya berg- och dalbanan i april i år. Först i augusti lämnade de in en bygglovsansökan.

Men trots att de varken fått bygglovsansökan godkänd, eller ett startbesked som ger sökanden rätt att påbörja markförberedande arbeten, har Kolmården redan satt igång bygget.

Kolmårdens berg- och dalbana

I slutet av förra veckan gjorde Norrköpings kommun ett oanmält besök i djurparken. Skälet var att de med egna ögon ville se ifall bygget höll sig inom regelverket, innan bygglovsansökan är godkänd. Men synen som mötte bygglovsinspektören förvånade.

– Jag blev väldigt förvånad att det var så mycket gjort. Det var en hel del röjt där banan ska gå, och en hel mängd plintar var gjutna, säger bygginspektör Roger Åslund till SVT Östnytt.

Avbryter inte arbetet

Enda sättet för Kolmården att slippa sanktionsavgiften är om de tar bort plintar och annat som redan har byggts. Och det gäller även om dom skulle få bygglovsansökan godkänd.

Avgiften på 888.000 kronor har bland annat räknats ut efter hur stor yta som har bebyggts.

Men trots detta tänker djurparken inte avbryta arbetet.

Kommer ni fortsätta bygget trots att det inte är tillåtet?

– Alltså... Vi kommer att fortsätta den processen som vi har satt igång, ja, säger Mats Olsson, vd på Kolmårdens djurpark.

Tycker ni att lagar och regler ska gälla för alla?

– Absolut.

Hur kommer det sig då att ni började innan ni hade tillstånd till det?

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att vi har påbörjat ett förberedande markarbete som vi behöver göra för att säkerställa att vi har möjlighet att kunna hantera en tidsprocess mot att öppna 2016.

”Gör det med berått mod”

Bygglovsinspektör Roger Åslund är besviken.

Hur ser du på att djurparken inte låter sig hindras av lagar och förordningar?

– Det är naturligtvis inte bra. De gör ju det här med berått mod som jag ser det.

Den 8 oktober ska byggnads- och miljöskyddsnämnden fatta beslut om djurparkens bygglovsansökan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet