Foto: SVT

Drygt en vecka efter branden: ”Har läget under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Bara drygt en vecka efter den kraftiga branden vid naturbruksgymnasiet i Vreta kloster har flera frågetecken rätats ut.

Det var under onsdagen förra veckan, den 15 januari, som en kraftig brand utbröt vid naturbruksgymnasiet i Vreta kloster utanför Linköping. En brand som resulterade i att alla mjölkkor brann inne. Nu har det gått drygt en vecka sedan branden.

– Det ser ut som tomtens verkstad ungefär. Det pågår en väldig aktivitet här ute på brandområdet med att röja bort resterna av den gamla brunna ladugården och iordingställa provisoriska lokaler som omklädningsrum och personalrum, säger Elisabeth Bringer Hallberg som är rektor på Vreta utbildningscentrum.

”Har läget under kontroll”

På bara den här dryga veckan har flera frågetecken redan lösts berättar hon.

– Vi har hunnit bestämma hur vi ska gå tillväga med de djuren vi har. 72 kvigor klarade sig i branden.  När kvigorna blir kor måste de kunna mjölkas. Det har vi ordnat så att vi får flytta våra får till ett annat utrymme och korna får hålla till i fårens stall, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Planen är sedan att komma igång med den nya ladugården så snabbt som möjligt. Förhoppningen är att den ska stå klar innan 2020 är slut, men Elisabeth Bringer Hallberg vågar inte lova något.

– Det känns som vi har läget under kontroll och vi tror inte att det här ska påverka elevernas utbildning negativt. Vi ska kunna rulla på om än under lite mer primitiva omständigheter på skolan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Vreta kloster

Mer i ämnet