Foto: SVT

Dubbdäck på cykeln ger bäst fäste

Uppdaterad
Publicerad

Halka är den dominerande orsaken bakom cyklisternas singelolyckor under vinterhalvåret. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI har därför på uppdrag av Länsförsäkringars forskningsfond testat flera olika cykeldäck.

Väggrepp, rullmotstånd och slittålighet för olika dubbade cykeldäck och ett par odubbade vinterdäck har testats vid VTI.

bromstester och manövreringstester har genomförts på is i en ishall och väggreppet på torr och våt asfalt har testats utomhus. Totalt testades sju olika dubbdäck, två dubbfria vinterdäck och ett sommardäck.

Bromstest på asfalt

Undersökningen visar att när det gäller bromstest på torr och våt asfalt var det ingen skillnad i prestanda mellan de olika däcken. Vinterdäcken hade lika bra grepp på asfalt som sommardäcket.

”Flest dubbar ger bäst grepp”

När det gäller isgrepp var det de däck med flest dubbar som var betydligt bättre än de övriga, konstaterar VTI i ett pressmeddelande.

– Föga förvånande ger dubbdäck på cykeln skarpare grepp på is än däck utan dubb men våra tester visar också att det är stora skillnader i grepp mellan olika dubbdäck, säger Mattias Hjort, forskare på VTI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.