Polisens fantombild av dubbelmördaren i Linköping den 19 oktober 2004 Foto: TT / Polisen

Nya uppgifter om dubbelmördarens utseende

Uppdaterad
Publicerad

Det var en man från nordeuropa med blåa ögon som en höstmorgon 2004 dödade en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Det visar nya analyssvar av gärningsmannens DNA.

I somras skickades DNA från kniven som hittades på mordplatsen till ett laboratorium i Nederländerna för att få fram mer om mannens utseende, bland annat hans ögonfärg. Nu har provsvaren kommit.

– Vi har nyligen fått svar om att gärningsmannen är nordeuropé och troligen har blå ögonfärg, säger Jan Staaf, chef för utredningsenheten vid polisen i Östergötland till Expressen.

Enligt Expressen har också kriminologiprofessor Leif GW Persson fått ny information som kan hjälpa utredningen framåt.

– Jag har en del tips som jag gått igenom, säger han till tidningen.

Under söndagen medverkade han vid Bokmässan i Göteborg, och han berättade då för Expressen att han ”ska lämna över en bunt nästa vecka”.

Dubbelmordet i Linköping

  • Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 överfalls en åttaårig pojke på Åsgatan i Linköping. Han huggs med kniv och gärningsmannen hugger även ner en 56-årig kvinna. Båda offren dör av sina skador.
  • Efter morden slänger gärningsmannen ifrån sig kniven. I närheten hittas även mördarens mössa i ett tidningsställ. Vid attacken skar sig antagligen mördaren i handen och polisen har säkrat en dna-profil.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.