Arkivbild. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Dygnet-runt-verksamheten i Region Östergötland får 60 miljoner

Publicerad

Ett paket med 16 punkter för att stärka kompetensförsörjningen inom dygnet-runt-vården har tagits fram. De styrande partierna i Koalition för Östergötland vill avsätta 60 miljoner kronor i årets budget till den här satsningen.

I treårsbudgeten 2023-2025 vill partierna lägga 56 miljoner kronor för att mer långsiktigt stärka kompetensförsörjningen. Regionens ledning ser en framtid där det råder stor konkurrens om arbetskraften och ett behov att ersättningsrekrytera cirka 1 000 personer årligen.

Några exempel på vad koalitionen prioriterar i årets budget: Erfarenhetstillägg, grundlönesatsning inom dygnet-runtverksamheten, lägre veckoarbetstid för dem med natt- och helgtjänster, bibehållen lön för sköterskor som utbildar sig till barnmorskor.

Regionvalet 2022 Östergötland

Oppositionen kommenterar

”Moderaterna och Kristdemokraterna ser positivt på de förslag som finns gällande den långsiktiga kompetensförsörjningen för 24sju-verksamhet. Vi har under lång tid lyft upp frågor som rör kompetensförsörjningen.”  Skriver oppositionsrådet Marie Morell (M) i ett mejlsvar.

Hon skriver också att: ”Sjuksköterskorna är självklart en viktig del i vården, men vi vill uppmärksamma att det även finns andra yrkeskategorier som är centrala för att vården ska fungera, det gäller allt från läkare, biomedicinska analytiker till vårdadministratörer och IT-personal. En allt för ensidig satsning enbart på sjuksköterskor löser inte de problem som vården har.”

Beslut i ärendet ska fattas på regionstyrelsens sammanträde 6 april.

Koalition för Östergötland

Partierna som styr regionen politiskt är: Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Östergötland

Mer i ämnet