Earth Hour Foto: Markus Schreiber/ TT Bild

Earth Hour blev Earth Week i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Idag firas Earth Hour. En timmes reflekterande över klimatfrågan för hela världen. I Östergötland, mer specifikt i Vadstena kommun, har klimatfrågorna väckt så pass stort engagemang hos invånarna att endast en timme inte räckte till.

Earth Hour är en kampanj som uppmanar hushåll och företag att under en timme släcka ned belysning och stänga av elektricitet för att uppmärksamma klimatfrågan. Ikväll mellan klockan 20.30-21.30 infaller Earth Hour i år.

– Många känner att det kanske är meningslöst att bara släcka ned och spara energi i en timme, men det är ju inte det Earth Hour är till för. Det handlar snarare om en timme för eftertanke och reflektion, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare.

Earth Week

I Vadstena kommun började man redan för två år sedan med att försöka lyfta Earth Hour ytterligare. Det började med att en konsert hölls i samband med Earth Hour år 2016.

Konserten blev populär och engagemanget för klimat i Vadstena verkade vara stort. Numera har Earth Hour utvecklats till Earth Week för Vadstenas invånare, och där ägnas en hel vecka åt klimat-tänk och uppmaningar.

Kommunen har i år, i samarbete med Svenska Kyrkan och Pilgrimscentrum, anordnat en mängd olika aktiviteter kopplade till ett hållbarhetsperpektiv. Bland annat har en cykelled på 9,5 mil med elcyklar anordnats och föreläsningar om hållbarhet och solceller har hållts. Invånarna har också fått provsmaka ekologisk, närodlad och hållbar mat. Allt tillagat av årets eko-kock 2017.

”Klimatfrågan är viktig för oss”

– Klimatfrågan är viktig för oss alla här i Vadstena. Vårt projekt är populärt bland invånare och närboende. Och jag känner att det är viktigt att känna stolthet för den bygd man bor i. Vi vill att folk här ska fortsätta vara stolta och jobba med hållbarhet, berättar Ann-Christin Nilsson Cedermo.

Även skolan har deltagit i projektet. Alla elever i låg, mellan- och högstadiet i Vadstena har engagerats i Earth Week.

–  Vi har velat utveckla detta och försökt nå som många olika målgrupper som möjligt. Både äldre och yngre. Många unga idag är smarta och har smarta lösningar, så jag har ett stort hopp för framtiden.

Finalen på Earth Week i Vadstena blir en konsert i Klosterkyrkan med Magnus Bäcklund, en kör på 90 personer samt en stråkorkester på 25 personer. En bildshow kommer också att visas under konserten.

Givetvis släcks det också ned i Klosterkyrkan under Earth-Hour timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.