Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset i Norrköping efter gårdagens mordförsök på en polis. Foto: Magnus Andersson/TT

Två poliser skadades vid knivattacken i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid måndagens attack utanför polishuset i Norrköping skadades två civilklädda poliser. För den ena beskrivs läget som allvarligt, men stabilt.

Polisen har tagit hand om ett misstänkt farliga föremål som ska undersökas. Motivet till händelsen är fortfarande oklart.

På måndagseftermiddagen attackerades en polis med ett vasst tillhygge vid polishuset i Norrköping, samtidigt som ytterligare en civilklädd polis skadades. Den misstänkte gärningspersonen sköts sedan i de nedre delarna av kroppen och har anhållits på sannolika skäl misstänkt för bland annat mordförsök enligt polisens pressmeddelande.

Polisen kallade under förmiddagen till en presskonferens med anledning av händelsen och berättade där om händelseförloppet. Enligt polisen uppstod det en konfrontation med en person vid polishusets reception.

Attacken vid polishuset i Norrköping

– Händelsen slutade med att en polis blev knivhuggen. Tjänstgörande polis anslöt sedan till situationen och sköt gärningsmannen genom verkanseld, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis med förstärkningsvapen kunde ses runt polishuset i Norrköping under tisdagsmorgonen. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Allvarligt men stabilt tillstånd

Den knivskadade polismannens tillstånd beskrivs som allvarligt, men stabilt och gärningsmannens tillstånd som stabilt. Polisen säger att utredningsläget är gott, men att motivet till händelsen är oklart.

– Vi har ett bra utredningsläge och arbetar med teknisk undersökning och förhör. Brottsrubriceringarna är försök till mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger John Andåker som är utredningschef.

Man i 60-årsåldern

Gärningsmannen är anhållen och polisen säger att han är känd för dem sedan tidigare, men vill inte gå in på hur. Han är svensk medborgare och i 60-årsåldern.

Enligt chefsåklagaren Torsten Angervåg som leder förundersökningen har Säkerhetspolisen informerats av rutinskäl, men han betonar att det inte finns något som tyder på att det skulle vara en planerad terrorhandling.

Förstärkning och bombskydd

Under måndagskvällen kallades även det nationella bombskyddet till polishuset. Där togs misstänkt farliga föremål om hand. Polisen var under pressträffen förtegna med vad man hittat – men säger att materialet ska undersökas och analyseras.

Under tisdagsmorgonen bevakade polis beväpnade med förstärkningsvapen polishuset i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid polishuset i Norrköping

Mer i ämnet