Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röstsedlar lades i lådan under första valomgången i Visby domkyrka. Foto: SVT

Efter avkragningen – Nu ska ny biskop väljas på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på en ny biskop till Visby stift hölls på måndagen biskopsval i domkyrkan. Två kandidater gick vidare till nästa omgång den 10 oktober, Erik Eckerdal och Jakob Tronêt.

Det var i februari som förre biskopen Thomas Petersson förklarades obehörig efter att ha haft en utomäktenskaplig relation med en anställd i stiftet.

– Det är klart att det har varit en väldigt speciell situation. Samtidigt så rullar ju kyrkans arbete på, säger domprosten Anna Lundgren som var på plats i domkyrkan under omröstningen.

Gotland

På måndagen hölls den första valomgången där präster, diakoner och elektorer fick välja mellan fem kandidater. Den som fick mer än 50 procent av rösterna skulle bli vald biskop. Men när rösterna räknats så hade ingen fått mer än hälften av rösterna.

De två som fick flest röster var Erik Eckerdal och Jakob Tronêt. En av dessa kommer att väljas till ny biskop i nästa valomgång som hålls den 10 oktober.

I klippet ovan ser du bilder från dagens omröstning i domkyrkan och hör domprosten Anna Lundgren berätta om biskopvalet.

Kandidaterna i biskopsvalet är:

Erik Eckerdal

Jonas Lindberg

Ulf Lindgren

Jakob Tronêt

Carin Åblad Lundström

Biskopsvigning sker i Uppsala domkyrka den 15 januari 2023 och Visby stifts nya biskop välkomnas av stiftet i Visby domkyrka lördagen den 21 januari.

Källa: Visby stift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet