Den mördade 37-åringen åkte i en bil som blev beskjuten på öppen gata nära flera snabbmatsrestauranger i Ingelsta utanför Norrköping. Foto: Niklas LuksVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två män häktade efter dödsskjutningen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad
De två personerna som anhölls misstänkta för inblandning i mordet på skärtorsdagen i Norrköping har nu häktats.

Den förste att bli häktad under måndagens domstolsförhandlingar i polishuset i Norrköping var en 29-årig man som på sannolika skäl, den högre misstankegraden, häktades för skyddande av brottsling, grovt brott. Mannen nekar till anklagelserna.
29-åringen har sin bostadsadress i Linköping och är sedan tidigare ostraffad.

Därefter häktades en 27-årig man från Norrköping som på sannolika skäl misstänks för mord och mordförsök. Även han nekar till brott.
27-åringen dömdes så sent som i början på mars till två månaders fängelse för narkotikabrott.

Åklagaren förtegen

Efter häktningsförhandlingarna, som till huvuddelen hölls bakom stängda dörrar, ville inte kammaråklagare Anna Hjorth kommentera vilka omständigheter som gjort att männen kunde gripas och vad som ligger bakom misstankarna.

– Utredningen är inne i ett känsligt skede och jag kan därför i nuläget inte kommentera brottsrubriceringarna eller några detaljer i utredningen. Förundersökningen kommer att bli mycket omfattande. Jag räknar därför med att jag kommer att behöva begära åtalsförlängning. Det är ett stort antal personer som ska höras som vittnen både på brottsplatsen och längs flyktvägen. Även de tekniska och forensiska undersökningarna kommer att vara komplicerade och tidskrävande, säger Anna Hjorth.

37-årig man sköts till döds – en skadades

Det var under skärtorsdagen som en 37-årig man sköts till döds på öppen gata i en bil utanför en snabbmatsrestaurang i Ingelstaområdet, i utkanten av Norrköping. Ytterligare en man utsattes samtidigt för ett mordförsök.

– Direkt efter händelsen inleddes ett intensivt polisarbete som snabbt kunde leda till att två personer kunde gripas för inblandning i mordet, förklarar kammaråklagare Anna Hjorth i ett uttalande.

Pågående gängkrig

Mordet på skärtorsdagen är av allt att döma en del i ett pågående gängkrig mellan No Surrender MC och Bandidos-sfären. 37-åringen var skriven i en lägenhet i den trappuppgång på Formaregatan i stadsdelen Hageby där en bomb exploderade den 22 januari.

Han hade också en stark koppling till den 39-årige Linköpingsbo som var medlem i det kriminella mc-gänget No Surrender och som sköts ihjäl i en skottlossning utanför en nattklubb i stan den 5 december förra året. Männen dömdes 2018 till två års fängelse efter ett utpressningsförsök i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet