Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Suada Talic, integrationssamordnare i Finspångs kommun önskar att de hade hunnit skriva ett avtal med Migrationsverket innan den nya lagstiftningen trädde i kraft. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Efter nya lagstiftningen: ”Många flyktingar återvänder hem till Ukraina igen”

Uppdaterad
Publicerad

1 juli 2022 trädde en ny lagstiftning i kraft. Nu är det kommunerna som har ansvar för att ordna boende åt skyddsbehövande från Ukraina. Många av de ukrainska flyktingarna som velat bo kvar i Finspångs kommun har inte kunnat göra det, enligt Suada Talic, integrationssamordnare på Finspångs kommun.

Idag anvisas varje kommun ett visst antal flyktingar som ska förses med boende. Innan lagen om kommunansvar trädde i kraft hade Finspång 64 ukrainare som var bosatta i kommunen. Idag är det 14 som bor kvar, enligt Suada Talic.

Många av de ukrainska flyktingarna har inte haft långsiktiga boenden ordnade och i stället valt att återvända till Ukraina.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

– De upplevde att om man ska vara bostadslös då är det enklare att vara bostadslös i Ukraina än i Sverige, säger Suada Talic.

Hör mer om hur Suada Talic ser på situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet