Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte hunnit med i samhället att erbjuda en tillräcklig god svenskundervisning”, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Hör mer i videon. Foto: Edina Foric/SVT

Efter pilotprojektet: År 2025 införs språktest inom förskolan i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I höstas startades ett pilotprojekt i Linköping med språkhöjande insatser för medarbetare som är anställda i förskolan i vissa områden. Ett lyckat projekt är anledningen till att språktest nu kommer att införas inom kommunala förskolor i Linköping från och med år 2025.

– Redan vid anställningen kommer man få göra ett språktest och arbetsprov, säger Helén Petersson, avdelningschef för förskolor i Linköping.

Under pilotprojektet har man erbjudit utbildningen på förskolor i Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll. Men redan till hösten kommer projektet att utvecklas och även Skäggetorp kommer var en del av det.

Skarpans förskola i Linköping var en av de första förskolorna som deltog. Där har medarbetarna under hösten haft medarbetarsamtal med sina chefer och diskuterat om det finns svårigheter i yrkesspråket och svenska språket.

– Vi har kunnat föra samtal hur vi skulle kunna utveckla det, säger Agneta Johansson, biträdande rektor.

”Funnits oro”

Vidare lyfter hon att det har funnits funderingar att man blir bedömd.

– Det var en oro för både oss och medarbetarna att de skulle känna sig bedömda. Men jag tycker att det har varit ett fint samtal mellan oss och att vi har fokuserat på möjligheter med att utveckla språket, säger Agneta Johansson.

I videoklippet berättar Helén Petersson, avdelningschef för förskolor i Linköping, om hur pilotprojektet har gått.

Agneta Johansson, biträdande rektor på Skarpans förskola i Linköping, har under hösten haft samtal med sina medarbetare. Foto: Edina Foric/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.