Hör regionrådet Julie Tran (C) svara på frågor om Tjustbanan och Stångådalsbanan. Foto: Johan Nilsson / TT//SVT

Eldrift står på agendan för Tjust- och Stångådalsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Nya tåg och elektrifiering är några av punkterna som nämns i det nya avtal Region Östergötland och Region Kalmar arbetat fram kring Stångådals- och Tjustbanorna. Nuvarande avtal löper ut 31 december 2021. Sammanlagt ska Region Östergötland betala drygt 29 miljoner årligen till driften av trafiken.

Det nya avtalet ska gälla från 12 december 2021 till 31 december 2033. Enligt beslutsunderlaget är god punktlighet, hög regelbundenhet och god komfort viktigt. De trycker också på vikten av att väntetiderna i Linköping vid byten inte blir för lång. Vidare nämns att det finns en möjlighet att återuppta direkttrafiken Kalmar – Stockholm, såvida det inte påverkar Östgötapendeln negativt.

Eldrift målsättning

Upphandling av nya tåg pågår och enligt dagens tidsplan ska de vara i trafik 2024. Enligt avtalets inriktning ska också fordon och infrastruktur anpassas för fossilfrihet. Men det är en målsättning och ingen tid för när det ska vara genomfört anges.

Linköping

Pengarna

Region Kalmar sköter trafiken med statligt stöd. Tjustbanan är sträckan Linköping – Västervik och Stångådalsbanan är sträckan Linköping – Kalmar. Östergötlands medfinansiering består av 4 miljoner kronor årligen för Tjustbanan och 29,4 miljoner kronor årligen för Stångådalsbanan. Detta har sin utgångspunkt i nuvarande avtal och beloppen ska sedan räknas upp med 2,5 procent årligen.

Östergötland kräver leverans

Region Östergötland lägger också in en brasklapp och skriver att om ”trafikvolym eller kvalitet inte levereras reglerar avtalet en minskad ersättning” från dem.

Hör och se regionrådet Julie Tran (C) svara på frågor om Tjustbanan och Stångådalsbanan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet