Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Lordh är utbildningschef vid kommunen. I klippet berättar han mer om händelsen. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Elever gick i särskola i Mjölby – efter felaktig diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex elever i Mjölby bedöms ha varit felaktigt inskrivna i särskola i sex år. Orsaken är att eleverna fått en felaktig diagnos av en psykolog.

Enligt en lex Maria-anmälan som nu skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, väcktes misstankarna efter ett testresultat i våras.

– Det blev som en chock för en del av föräldrarna. Samtidigt tror jag att det finns en förståelse kring den här delen och vi är tydliga och berättar vad som inkommit. Vi har haft en nära dialog med vårdnadshavarna, säger Christer Lord som är utbildningschef vid Mjölby kommun.

Mjölby

”Det är olyckligt”

Särskola är en skolform för elever med intellektuell funktionsnedsättning och just nu utarbetas individuella planer så att de elever som fått fel skolform ska kunna ta igen undervisningen de missat.

– Det är olyckligt och inte alls bra utifrån elevernas perspektiv att det här har hänt. Vi har satt igång ett stort arbete för att komma tillrätta med de utmaningar vi har, säger Christer Lord.

Psykologen arbetar inte längre kvar och enligt Mjölby kommun anmälde personen redan förra året för bristande dokumentation.

I klippet ovan svarar utbildningschefen på frågan om hur kommunen ska se till att något liknande inte inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet