• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Emil Bengtsson och Albin Alfredsson i Ljungsbro och Amenah Alyousef och Alamin Abdullah i Skäggetorp provar på varandras skolor. Foto: Carl Larsson

Elever från två segregerade skolor bytte klass med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är en av de mest segregerade kommunerna i landet. SVT Nyheter Öst lät fyra elever från de mest uppdelade skolorna byta plats för en dag. Så här gick det.

”Har ni alltid så här lugnt här?” ”Är det många som spelar på Ipads på rasterna?”

Frågorna kommer från Emil och Albin som gör ett besök på Skäggetorpsskolan.

Till vardags går de på Ljungsbroskolan som ser ganska annorlunda ut. I alla fall utifrån.

Medan det går 98 procent elever med utländsk bakgrund på Skäggetorpsskolan är motsvarande siffra 12 procent på Ljungsbroskolan. Den här veckan har vi låtit två elever från vardera skola byta plats med varandra för att se hur mycket som egentligen skiljer, om det nu gör det.

LÄS MER: ”Vi kommer inte att välja bort våra barn för vår politiska tro”

Siffror från Skolverket visar att skolor i Sverige blivit allt mer segregerade. Enligt tidningen Dagens Samhälle som sammanställt siffrorna ligger Linköping fyra på listan över mest segregerade kommuner, när det gäller skolan.

Emil Bengtsson och Albin Alfredssons skola ligger i Ljungsbro, ett gammal brukssamhälle kantat av villor och bondgårdar. Före experimentet vet de inte så mycket om Skäggetorpsskolan. Men de har hört en del, mest negativt.  

– Det är rykten om våld och gängbråk men egentligen vet vi inte, sa Emil och Albin före experimentet.

Amenah Alyousef och Alamin Abdullah går på Skäggetorpsskolan som ligger i en stadsdel som polisen klassar som ett av Sveriges femton särskilt utsatta områden.

– Jag har hört att Ljungsbroskolan är som vår skola, bara inte lika mångkulturell, sa Alamin innan besöket.

”Hos oss är det kalabalik”

Under experimentet träffas de fyra eleverna för första gången. Nu ska de gå på varandras lektioner och ha rast på en helt okänd skola.

TV: Här byter eleverna skola med varandra

– De har lugnare i klassrummet, säger Albin om besöket i Skäggetorpsskolan Foto: Carl Larsson

– Den största skillnaden jag kände var att här vågar lärarna säga till mer och det är bra, säger Emil om Skäggetorpsskolan.

– Våra tekniklektioner ser annorlunda ut, det är kalabalik. Här vet alla vad de ska göra och det är lugnt. Vi har inte lika mycket material som de har här, säger Alamin om Ljungsbroskolan.

Amenah hjälper Emil under en hemkunskapslektion. Foto: Carl Larsson

”Lugnare på Skäggetorpsskolan”

Efter en dag på respektive skola är eleverna samstämmiga om att det har varit ett intressant expriment.

– Jag tycker att skolorna är jättelika men den här skolan är lite lugnare, säger Amenah om Ljungsbroskolan.

– Det är inte så stor skillnad egentligen, men på lektionerna är det lugnare på Skäggetorpsskolan, säger Emil.

– Det har varit kul att träffa nya människor och få veta om etnicitet verkligen spelar någon roll. Jag tror inte att det gör det, säger Alamin.

– Jag har dödat de flesta ryktena om Skäggetorp med våld och allt vi hade hört innan. Jag har lärt mig att rykten inte alltid stämmer, säger Albin.

TV: Del 1 – Elever byter skola för en dag

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.