Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ”Ella” om hur hennes liv ser ut – och hur det är att ständigt behöva börja om på ny ort. Foto: Edina Foric/SVT

”Ellas” identitet har blivit röjd flera gånger: ”Bara att packa och flytta”

Uppdaterad
Publicerad

”Ella” har tillsammans med sina barn levt gömd på hemlig ort i flera år. Efter att ha lämnat en våldsam man tog det inte många månader innan de behövde fly, en uppmaning hon fick från socialtjänsten då hoten och våldet eskalerade. När hon trodde att det skulle få ett slut, präglas deras liv nu istället av kampen för att inte bli hittade.

– Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här. Jag hade föreställningen att det skulle få ett slut, säger ”Ella”, som egentligen heter något annat.

”Ella” berättar att det svåraste är att försöka leva normalt.

– Hela vårt liv kretsar kring hotet och det här skyddet. För man vill inte flytta och man vill inte bli hittad.

Det är en ständig jakt, både på att fortsätta leva anonymt, samtidigt som det handlar om kontroll.

Uppgifter röjs

Enligt Jämställdhetsmyndigheten uppger tre av fyra kvinnor som blivit intervjuade i en utredning som handlar om att leva med skyddade personuppgifter, att de någon gång har fått sina uppgifter röjda.

Det har drabbat ”Ella” flera gånger, vilket gjort att hon tvingats fly till nya orter gång på gång.

– De handlar om uppgifter som inte blivit maskade i dokument och har skickats vidare.

”Skyddet behöver förändras”

Att få ett nytt personnummer är något som ”Ella” menar hade underlättat hennes liv.

– Jag har kvar mitt personnummer och det kommer alltid knyta till mitt gamla liv. Det försvårar även att söka jobb eller lämna in betyg, då jag inte kan lämna in papper där mitt gamla namn och personnummer står, för det utgör en risk för mig.

År 2020 hade 22 000 svenskar skyddade personuppgifter. 2023 har den siffran ökat till drygt 28 000, enligt uppgifter från Skatteverket.

här kan den som blivit utsatt för våld få hjälp

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.