Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Lena Felding, sektionschef på Skatteverket i Norrköping på tre frågor om skyddad identitet, och hur Skatteverket jobbar för att personuppgifter inte ska röjas. Foto: Edina Foric/SVT

Kraftig ökning av skyddade personuppgifter

Publicerad

Antalet personer med skyddade personuppgifter ökar kraftigt. Samtidigt uppger tre av fyra kvinnor som lever gömda att de fått sina personuppgifter röjda.

År 2020 hade 22 000 svenskar skyddade personuppgifter. I år har den siffran ökat till drygt 28 000, enligt uppgifter från Skatteverket.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten uppger tre av fyra kvinnor som blivit intervjuade i en utredning som handlar om att leva med skyddade personuppgifter, att de någon gång har fått sina uppgifter röjda.

– Vi är medvetna om att det sker vissa röjningar ibland, säger Lena Felding, sektionschef på Skatteverket i Norrköping.

Enligt henne jobbar Skatteverket tillsammans med olika domstolar för att förebygga att uppgifter ska läcka.

I klippet nedan hör du ”Ella” som lever med skyddad identitet – men som behövt flytta flera gånger:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ”Ella” om hur hennes liv ser ut – och hur det är att ständigt behöva börja om på ny ort. Foto: Edina Foric/SVT

tre nivåer av skyddade personuppgifter:

Sekretessmarkering: Markeringen fungerar som en varningssignal för myndigheter som behöver göra en särskild sekretessprövning innan uppgifter lämnas ut.

Skyddad folkbokföring: En person med skyddad folkbokföring kan bli folkbokförd i en kommun trots personen flyttat därifrån, eller i en helt annan kommun. Den nya adressen registreras inte i folkbokföringen och kan därför inte spridas till andra myndigheter.

Fingerade personuppgifter: Fingerade personuppgifter är det starkaste skyddet. Det innebär att en person får nya identitetsuppgifter såsom namn och personnummer, och att den gamla identiteten tas bort ur folkbokföringsregistret.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.