Andreas Axelsson, en av de tre som dömdes för morden i Malexander för 23 år sedan, släpptes den 21 september. Foto: TT

En av Malexandermördarna släppt ur fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Axelsson, en av de tre som dömdes för morden i Malexander 1999, har släppts ur fängelset. Något som Corren var först att berätta. Axelsson, Tony Olsson och Jackie Arklöv dömdes 2000 till livstids fängelse. För två år sedan fick Axelsson sitt straff omvandlat till 35 års fängelse.

Enligt tidningen släpptes Axelsson 21 september då han hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Det var den 28 maj 1999 som trion rånade en bank i Kisa. Under den jakt som följde efter rånet sköts två poliser, Robert Karlström och Olle Borén, till döds. Mördarna kastade även handgranater och sköt mot polisen Kenneth Eklund. Så här uttryckte han sig 2019, när det gått 20 år sedan händelserna:

– Det är ju minnesbilder som aldrig försvinner och det känns skit för min del. Varje år när man kommer in i maj månad så kommer tankarna tillbaka, säger Kenneth Eklund.

Motivering från Kriminalvården

Så här uttrycker sig Kriminalvården i ett yttrande till tidningen:

”Andreas Axelsson har uppvisat god skötsamhet under hela verkställigheten varför Kriminalvården bedömer att det mot den bakgrunden inte finns hinder mot att straffet tidsbestäms”.

Den mördade polisen Robert Karlströms mor, Astrid Gladh, sa så här vid minnesstunden för tre år sedan:

– Jag blir påmind om det här nästan varje dag bland annat genom massmedia. Det händer saker som berör mig och som jag tycker illa om, säger Astrid Gladh.

Även Jackie Arklöv och Tony Olsson (numera Byström) har ansökt om att få sina straff tidsbestämda. Byström har fått det ändrat till 35 års fängelse, medan Arklöv inte fått sitt straff ändrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En övervakningskamera fångade händelserna inne på banken. Efter rånet följde en intensiv polisjakt där två poliser sköts till döds vid en vägspärr i Malexander. Foto: TT Nyhetbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet