Sara Skyttedal (KD) vinner bildtvist mot DN

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal (KD) fick delvis rätt mot Dagens Nyheter i Patent- och marknadsdomstolen. Tidningen hade inte rätt att publicera alla bilder från hennes Facebooksida från en semesterresa i Israel. Men DN fick rätt i att använda hennes bilder på politiker framför stridsfordon.

– Det är oerhört skönt att jag vinner, åtminstone i stort. En lättnad. Domstolen tar ställning för att man inte har rätt att publicera andra semesterbilder”, säger Sara Skyttedal (KD) som tagit fram champagnen för att fira dagens dom.

Men det är inte bara Skyttedal som känner sig som en vinnare idag.

– Vi ser också det här som en vinst. En vinst för den granskande journalistiken. Alla bilder som var kontroversiella var rätt att publicera enligt domen, säger Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter till SVT Nyheter Öst.

Använde privata Facebookbilder

Domen i Patent- och marknadsdomstolen grundar sig på en bildtvist mellan Skyttedal och DN.

I Sara Skyttedals bildgalleri på Facebook fanns bilder på henne och KD:s partiledare Ebba Busch Thor poserandes vid ett militärfordon under en semesterresa i Israel 2009. När Busch Thor kandiderade för posten som partiledare för KD valde DN att publicera dessa bilder då de ansåg att de då hade ett allmänintresse.

Läs också: Sara Skyttedal (KD) riskerar personlig konkurs

DN vägrade betala

Sara Skyttedal hävdade att bilderna var privata och krävde tidningen på 28.000 kronor i ersättning för bilderna men DN vägrade betala.

– Jag skickade en faktura, de bestred den. Jag skickade krav till kronofogden. De svarade inte. När kronofogden utdömde skuld begärde DN återvinning i tingsrätt, berättade Sara Skyttedal (KD) tidigare för SVT Nyheter.

Enligt Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, ingår bildpubliceringen i en granskning av en politiker och faller inom ramen för upphovsrätten.

– Vi hävdar med bestämdhet att hon saknar grund, vi anser inte att vi gjort något intrång i hennes upphovsrätt. Men det får domstolen avgöra, sa han tidigare till SVT Nyheter.

Slipper personlig konkurs

Idag kom domen från Patent- och marknadsdomstolen, de ger Sara Skyttedal delvis rätt, tidningen hade bara rätt att publicera bilderna där Ebba Busch Thor och Skyttedal själv poserade framför ett stridsfordon, de andra bilderna som användes borde de ha ha betalat henne för.

”Domstolens bedömning att DN:s användning av sex fotografier – vilka förekommit i åtta återgivningar – är olovlig innebär att bolaget ska betala en skälig ersättning för detta utnyttjande till Sara Skyttedal”.

DN tvingas därmed betala 10.000 kronor tilll Sara Skyttedal. Eftersom hon bara delvis fick rätt tvingas hon betala för sina egna advokatkostnader. Och pengarna till det kommer att tas från den insamling som gjorts utifall hon skulle förlora tvisten och därmed även tvingas betala för DN:s kostnader.

– Jag är enormt tacksam över att jag har fått in en kvarts miljon kronor. De täcker mer än kostnaderna för rättegången, säger Sara Skyttedal till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer