Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men varför är det så få cykelstölder som polisanmäls? Hör Magnus Karemyr, forskningsingenjör på VTI, och svaret i klippet. Foto: SVT

En halv miljon cyklar blir stulna varje år – men få stölder polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort mörkertal när det kommer till hur många cyklar som blir stulna i Sverige varje år. Det konstaterar Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som har kartlagt cykelstölderna i Sverige.

Cirka 70 000 cykelstölder blir polisanmälda varje år. Men den verkliga siffran på hur många cyklar som blir stulna tros vara mycket större. Det är omkring en halv miljon cyklar varje år, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

– Man blir uppgiven över ett hopplöst samhälle som det händer i. Samtidigt så är det en spark i ändan, för att så här kan vi inte ha det, säger Magnus Karemyr, forskningsingenjör på VTI.

Stöldrisken påverkar cyklandet

Rapporten visar även att 10 procent av cyklisterna ofta avstår från att cykla på grund av stöldrisken och 30 procent avstår ibland på grund av stölderna.

– Om 20 procent av resorna inte görs med cykel så får det konsekvenser. Både på miljön att man kanske tar bilen istället. Eller att man behöver ta en krångligare väg i kollektivtrafiken, säger Magnus Karemyr.

Men varför är det så få cykelstölder som polisanmäls? Hör svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.